Kruimelpad

EU en industrie bundelen hun krachten voor innovatie - 12/07/2013

Vorkheftruck op waterstof © EU

De Commissie stelt voor om in de komende zeven jaar 22 miljard euro te investeren in onderzoek en innovatie op het gebied van gezondheid, vervoer en milieu.

Dit geld gaat vanaf 2014 naar partnerschappen tussen de Europese Commissie, de EU-landen en de industrie op vijf terreinen: innovatieve geneesmiddelen, luchtvaart, groene industrie, brandstofcellen/waterstof en elektronica. Voor een partnerschap voor luchtverkeersbeheer is al eerder voor een andere opzet gekozen.

Deze sectoren zorgen voor hoogwaardige banen, pakken grote problemen aan die voor afzonderlijke landen of bedrijven onoplosbaar zijn, en zijn erg belangrijk voor het concurrentievermogen van Europa. Het onderzoek is vaak grootschalig, langdurig en risicodragend.

Het voorstel houdt in dat het budget van het volgende EU-onderzoeksprogramma English , Horizon 2020, wordt aangevuld met ongeveer 10 miljard euro van de industrie en 4 miljard van de nationale overheden.

Daarnaast gaat de EU financiële steun verlenen aan publiek-publieke partnerschappen (Commissie en EU-landen) voor de aanpak van armoedegerelateerde ziekten, industriële meettechnieken, steun aan hightechbedrijfjes en hulpmiddelen voor ouderen en gehandicapten om veilig thuis te kunnen blijven wonen.

Drie publiek-private partnerschappen zijn al actief en hebben al indrukwekkende resultaten geboekt:

  • een vorkheftruck op waterstof
  • nieuwe soorten bussen op waterstof
  • efficiëntere elektrische voertuigen
  • een lichtere vliegtuigvleugel waarmee de CO2-uitstoot van het luchtverkeer met meer dan 20% kan worden verlaagd
  • nieuwe inzichten in de behandeling van diabetes

De partnerschappen publiceren een uitnodiging tot het indienen van projectvoorstellen waarop kleine en grote bedrijven, universiteiten, onderzoeksinstellingen en andere instanties kunnen meedoen. Voordat er subsidie kan worden verleend, worden de voorstellen eerst beoordeeld door een jury van vakgenoten.

De subsidies komen ten laste van de EU-begroting voor onderzoek voor de periode 2014-2020 (programma Horizon 2020), die in totaal zo'n 79 miljard euro bedraagt (over het precieze bedrag wordt nog onderhandeld door de Commissie, het Europees Parlement en de nationale regeringen).

Meer over Horizon 2020 English

Meer over de publiek-private partnerschappen English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links