Navigációs útvonal

Az EU és az ipari szereplők közös erővel az innovációért - 12/07/2013

Hidrogénmeghajtású villástargonca © EU

A Bizottság azt szorgalmazza, hogy a következő hét évben 22 milliárd euró összegű beruházás valósuljon meg az egészségügy, a közlekedés és a környezetvédelem terén.

A finanszírozás 2014-től kezdődően az Európai Bizottság, az uniós tagországok és az ipari szereplők közötti partnerségek tevékenységét hivatott segíteni a következő öt területen: innovatív gyógyszerek, repüléstechnika, bioalapú iparágak, üzemanyagcella- és hidrogéntechnológia, valamint elektronika. A légiforgalmi szolgáltatásokkal kapcsolatos partnerség finanszírozására más rendszerben kerül sor.

Az említett ágazatok színvonalas munkahelyeket biztosítanak, elengedhetetlenül fontosak Európa versenyképessége szempontjából, és olyan alapvető kihívásokra keresnek megoldást, melyekre az egyes országok, illetve vállalatok nem képesek egyedül választ adni. A beruházások a hosszú távú, nagyszabású és magas kockázattal járó kutatások támogatását szolgálják.

A Bizottság javaslata értelmében a beruházási csomag a következő elemeket fogja tartalmazni: az EU 8 milliárd euró értékű finanszírozást biztosít majd a következő uniós kutatási és innovációs program, a Horizont 2020 English keretében. Ezt az összeget az ipari szereplők hozzávetőleg 10 milliárd, az uniós tagállamok pedig 4 milliárd euróval toldják meg.

A csomagban ismertetett kezdeményezések közé tartozik négy, az Európai Bizottság és az uniós tagállamok részvételén alapuló köz-magán partnerség is a következő területeken: a szegénységgel összefüggő betegségek kezelését szolgáló új gyógymódok kifejlesztése, az ipari versenyképesség javítását célzó méréstechnológiák kidolgozása, a csúcstechnológiai kkv-k támogatása, valamint olyan megoldások kialakítása, melyek lehetővé teszik, hogy az idősek és a fogyatékos személyek biztonságosan élhessenek saját otthonukban.

Az innovatív gyógyszerek kutatására irányuló, a repüléstechnikai, valamint az üzemanyagcella- és hidrogéntechnológiai partnerségek esetében már létező kezdeményezésekről van szó, melyek eddig is számottevő eredményeket értek el. Példaként említhetők az alábbiak:

  • hidrogénmeghajtású villástargonca,
  • új típusú hidrogénüzemű buszok,
  • hatékonyabb elektromos járművek,
  • könnyebb repülőgépszárny, mely több mint 20%-kal csökkenti a repülés során a légkörbe kibocsátott szén-dioxid mennyiségét,
  • a cukorbetegség kezelése terén tett felfedezések.

A partnerségek a következőképp működnek: nyilvános pályázati felhívásokat tesznek közzé, melyekre kis- és nagyvállalatok, egyetemek, kutatási szervezetek stb. jelentkezhetnek projektjeikkel. A pályázatok szakmai értékelését követően születik döntés arról, hogy mely projektjavaslatok részesülnek majd finanszírozásban.

Az EU által biztosított források a 2014–2020-as időszakra szóló uniós kutatási program – a Horizont 2020 – költségvetéséből kerülnek ki. A Horizont 2020 a tervek szerint hozzávetőleg 79 milliárd euróval gazdálkodhat majd (a pontos összegről még nem született megállapodás a Bizottság, az Európai Parlament és a tagállami kormányok között).

Bővebben a Horizont 2020 keretprogramról English

Bővebben a köz-magán társulásokról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek