Sti

EU og erhvervslivet går sammen om at skabe innovation - 12/07/2013

En brintdrevet gaffeltruck © EU

Kommissionen foreslår investeringer for 22 mia. euro i forskning og innovation inden for sundhed, transport og miljøet over de næste 7 år.

Fra 2014 vil finansieringen støtte partnerskaber mellem Kommissionen, EU-landene og erhvervslivet inden for 5 områder: innovative lægemidler, luftfartsteknik, biobaserede industrier, brændselsceller/brint og elektronik. Samtidig vil et partnerskab inden for lufttrafikstyring fortsætte under en ny ordning.

Disse sektorer skaber job af god kvalitet, bidrager til at finde løsninger på store udfordringer, der ikke kan løses af de enkelte lande eller virksomheder på egen hånd, og er afgørende for den europæiske konkurrenceevne. Forskning på disse områder er langsigtet, foregår i storskala-projekter og er desuden meget risikobetonet.

Med forslaget vil finansieringen over det kommende EU-forskningsprogram English , Horisont 2020, blive øget med ca. 10 mia. euro fra erhvervslivet og 4 mia. euro fra medlemslandene.

Desuden vil EU-finansieringen støtte offentlig-offentlige partnerskaber (mellem Kommissionen og medlemslandene), der er rettet mod fatigdomsrelaterede sygdomme, teknologier til måling af industriel konkurrenceevne, støtte til små højteknologiske virksomheder og løsninger for ældre og handicappede, der giver dem mulighed for at bo sikkert i deres hjem.

Der findes allerede 3 offentlig-private partnerskaber, som har skabt imponerende resultater:

  • en brintdrevet gaffeltruck
  • nye typer brintdrevne busser
  • mere effektive elektriske køretøjer
  • en lettere flyvinge, der kan reducere lufttransportsektorens CO2-udledning med mere end 20 %
  • nye opdagelser indenfor behandling af diabetes

Partnerskaberne fungerer således, at der indkaldes til projektforslag, som små og store virksomheder, universiteter, forskningsorganisationer eller andre organer reagerer på. Forslagene undergår en peer review, inden de udvælges til finansiering.

Partnerskaberne finansieres over EU's forskningsbudget i 2014-2020, Horisont 2020, som er på ca. 79 mia. euro (det endelige beløb er stadig til forhandling mellem Kommissionen, Europa-Parlamentet og medlemslandene).

Mere om Horisont 2020 English

Mere om offentlig-private partnerskaber English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links