Kruimelpad

Abstracte voorstelling van een netwerk © iStock/Andrey Prokhorov

De EU zet een nieuwe koers uit voor de beveiliging van digitale netwerken, de aanpak van internetcriminaliteit en de bescherming van de consument.

Internet trekt steeds meer criminelen aan. Computervirussen, aanvallen op netwerken en andere vormen van internetcriminaliteit zorgen voor veel financiële schade en ondermijnen het vertrouwen in online diensten en dat is slecht nieuws voor de EU-economie.

Als we niet meer gaan doen om digitale netwerken te beveiligen, komen ook de openbare en nationale veiligheid in het gedrang. Het is een wereldwijd probleeem dat om een gezamenlijke aanpak vraagt, want criminelen liggen overal op de loer.

Ongeveer 38% van de internetgebruikers in Europa houdt hier bij het surfen al rekening mee. Volgens een recente enquête English koopt 18% hierder minder vaak producten online en is 15% geneigd om minder te internetbankieren.

De Commissie wil het tij keren met een algemene strategie English voor de beveiliging van digitale netwerken en de bescherming van de consument tegen internetcriminaliteit. Met een gemeenschappelijke aanpak kunnen kritische netwerken beter tegen aanvallen worden beschermd waardoor de internetcriminaliteit drastisch zou dalen.

De veiligheid en de bescherming van de consument zijn ermee gediend als alle landen één lijn trekken. Daarom gaat de EU nauwer de veiligheid van internet wereldwijd te promoten door aan te dringen op een betere toepassing van bestaande internationale wetgeving tegen internetcriminaliteit en andere landen de helpende hand te reiken.

Wat gaat er veranderen?

De EU-landen, internetproviders en kwetsbare bedrijfssectoren moeten onmisbare netwerken beter gaan beschermen English .

De overheden van alle EU-landen worden verantwoordelijk voor de preventie en aanpak van netwerkdreigingen. Ze moeten gaan voldoen aan gemeenschappelijke normen voor internetveiligheid en beter gaan samenwerken bij de aanpak van internetcriminaliteit.

Aanbieders van internetdiensten en bedrijven in de energie-, transport-, bank- en gezondheidssector moeten hun netwerken veiliger maken, De EU-regels voor de rapportage van veiligheidsincidenten moeten gaan gelden voor alle belangrijke internet- en overheidsdiensten.

Nu moeten gewone telecomexploitanten bijvoorbeeld wel veiligheidsincidenten melden, terwijl de aanbieders van VOIP-diensten (telefonie via internet), zoals Skype, dat niet hoeven. De nieuwe maatregelen moeten de mazen in de wetgeving dus dichten.

Meer over internetcriminaliteit English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links