Navigációs útvonal

Hálózat absztrakt ábrázolása © iStock/Andrey Prokhorov

A Bizottság közös uniós stratégiát dolgozott ki a digitális hálózatok biztonságának javítására, az online bűnözés megelőzésére és a fogyasztók védelmére.

Az internetes bűnözés egyre nagyobb méreteket ölt. A hálózatokba történő behatolás, a kiberbűnözés és a számítógépes vírusok jelentős anyagi kárral járnak, megingatják a fogyasztók online szolgáltatásokba vetett bizalmát és ezzel jelentős kárt okoznak az EU gazdaságának.

Ha nem védjük jobban a fontos digitális hálózati rendszereket, az internetes bűnözés a közbiztonságot és a nemzetbiztonságot is veszélyeztetni fogja. Mivel az online bűnözők a világ bármely pontjáról támadhatnak, a probléma világméretű, így a válaszintézkedéseket is közösen kell meghozni.

Az európai internetezők kb. 38%-a a virtuális fenyegetések miatt megváltoztatta szokásait: egy közelmúltban közzétett tanulmány English szerint 18%-uk nem szívesen vásárol interneten és 15%-uk nem szívesen használ internetbank-szolgáltatást.

A tendencia megfordítása érdekében a Bizottság átfogó stratégiát English dolgozott ki, amely az EU digitális hálózatait és a fogyasztókat hivatott védeni a kiberbűnözéstől. A közös offenzíva a főbb hálózatokat ellenállóbbá tenné a támadásokkal szemben és jelentősen visszaszorítaná a számítástechnikai bűnözést.

Azáltal, hogy a kezdeményezésben több ország vesz részt, javulni fog a biztonság és a fogyasztóvédelem az Unió egészében. A jövőben az uniós tagállamok szorosabban együtt fognak működni a globális internetes biztonság előmozdítása érdekében. A stratégia értelmében a tagállamok elősegítik a meglévő nemzetközi kiberbiztonsági jogszabályok érvényesülését és támogatják a többi ország erőfeszítéseit az online biztonság kialakítása terén.

Új intézkedések

A stratégiával összhangban a Bizottság azt javasolja English , hogy az uniós országok, az internetszolgáltatók és a kiberbűnözésnek kitett üzleti szektorok is tegyenek lépéseket a kulcsfontosságú digitális hálózatok biztonságának megerősítése érdekében.

A tervek szerint valamennyi uniós tagállami kormány felelős lesz azért, hogy megelőzze és legyőzze a digitális hálózati rendszerekre leselkedő veszélyeket. Az országoknak be kell tartaniuk a közös kiberbiztonsági előírásokat és szorosabban együtt kell működniük a kiberbűnözés elleni küzdelemben.

Az e-kereskedelmi szolgáltatóknak, valamint az energia-, a közlekedési, a bank- és az egészségügyi ágazatban működő vállalkozásoknak javítaniuk kell a hálózati biztonságot. A jelenlegi uniós szabályozás értelmében az online biztonságot veszélyeztető eseményeket be kell jelenteniük. Az új stratégia ezt a kötelezettséget kiterjesztené az összes jelentős internetszolgáltatóra és közigazgatási szervre.

A jelenlegi jogszabályok értelmében például a távközlési szolgáltatókra vonatkozik ez a bejelentési kötelezettség, de az internetprotokollra épülő hangátviteli szolgáltatókra (pl. a Skype-hívások szolgáltatóira) már nem. Az új intézkedések megszüntetik ezeket a joghézagokat és az ilyen internetes telefonhívások üzemeltetőit is jelentéstételre kötelezik.

Bővebben a kiberbiztonságról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek