Navigacijska pot

Podpora razvoju računalništva v oblaku - 27/09/2012

Pet elektronskih naprav z modrimi zasloni in puščicami, ki jih povezuje moder oblak © EU

Nova strategija za uvedbo enotnih pravil v zvezi z računalništvom v oblaku in povečanje BDP Unije za 160 miljard EUR letno do leta 2020.

Mnogi uporabniki uporabljajo računalništvo v oblaku, ne da bi se tega sploh zavedali. Ponudniki elektronske pošte, Facebook in Spotify s to tehnologijo shranjujejo podatke, denimo slike, videoposnetke in tekstovne datoteke.

Datoteke se shranjujejo v ogromnih podatkovnih centrih s stotinami strežnikov in sistemov za shranjevanje, ki so kompatibilni s skoraj vso programsko opremo. Kadar želite dostop do vaših podatkov, se s svojim računalnikom, pametnim telefonom ali tablico preprosto povežete z „oblakom“.

Takšen sistem ima številne prednosti – uporabnikom denimo ni treba kupiti in vzdrževati dragih strežnikov in sistemov za shranjevanje podatkov. Več kot 80 % podjetij, ki že uporablja takšno tehnologijo, poroča o znižanju stroškov za informacijsko tehnologijo za 10 % do 20 %, približno 20 % podjetij pa kar za 30 % ali več.

Poleg nižjih računalniških stroškov lahko podjetja s takšno tehnologijo prihranijo tudi pri stroških za pisarniške prostore in znižajo stroške osebja za računalniško podporo.

Vendar EU še ne izkorišča vseh prednosti tehnologij računalništva v oblaku. Veliko podjetij ima pomisleke glede varnosti podatkov ali prehajanja podatkov med različnimi ponudniki storitev računalništva v oblaku.

Evropska komisija je zato predlagala strategijo za obvladovanje tveganja English , uvedbo enotnih pravil in spodbujanje uporabe storitev računalništva v oblaku v evropskih podjetjih.

Strategija zajema štiri ključne ukrepe:

  • uporabniki bodo lahko podatke prenašali med različnimi ponudniki – ali pa jih v celoti umaknili;
  • certificiranje ponudnikov storitev računalništva v oblaku, ki so vredni zaupanja;
  • enotne pogodbe za ponudnike storitev, ki bodo zagotovile jasne pravne obveznosti;
  • evropsko partnerstvo z javnim sektorjem in industrijo na področju storitev računalništva v oblaku, s katerim bomo opredelili potrebe in zagotovili, da jih lahko sektor informacijske tehnologije tudi izpolni. S tem bi tudi okrepili konkurenčni položaj evropskih podjetij v primerjavi s tujimi podjetji, zlasti ameriškimi.

Po ocenah poročila Računalništvo v oblaku v Evropi – možnosti in odprava ovir English bi lahko evropska podjetja z novimi možnostmi za inovacije in tehnološki razvoj, ki bi povečal produktivnost, med letoma 2015 in 2020 v BDP Unije prispevala približno 600 milijard EUR.

Do konca leta 2013 bo jasno, ali bo treba sprejeti nadaljnje ukrepe in predpise za podporo storitvam računalništva v oblaku.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave