Cale de navigare

Un impuls pentru cloud computing - 27/09/2012

Cinci dispozitive electronice conectate prin săgeţi la un nor albastru © UE

UE propune o strategie pentru utilizarea pe scară mai largă a modelului informatic „cloud computing”. Aceasta include un set unic de norme şi ar putea determina creşterea PIB-ului UE cu 160 de miliarde de euro pe an, până în 2020.

Deseori utilizăm cloud computingul fără să ne dăm seama. De exemplu, serviciile de poştă electronică prin internet sau site-urile Facebook şi Spotify folosesc această tehnologie pentru a stoca fotografii, videoclipuri şi fişiere text.

În cadrul acestui model informatic, informaţiile sunt păstrate în centre uriaşe de date care conţin sute de servere şi sisteme de stocare şi sunt compatibile cu aproape orice tip de software. Pentru a accesa fişierele sau programele, utilizatorul se conectează de pe orice dispozitiv adecvat (calculator, smartphone, tabletă etc.) la aşa-numitul „nor” (cloud) de informaţii.

Astfel, utilizatorul nu mai este nevoit să cumpere şi să întreţină servere şi sisteme de stocare costisitoare. Din totalul întreprinderilor care au apelat la această tehnologie, 80% declară o reducere cu 10-20% a cheltuielilor cu sistemele IT, în timp ce restul de 20% raportează economii de cel puţin 30%.

În plus, întreprinderile care utilizează cloud computing au nevoie de mai puţin spaţiu fizic şi de sprijin IT redus.

Totuşi, UE nu valorifică pe deplin potenţialul acestei tehnologii. Motivul? Numeroase firme au incertitudini referitoare la securitatea datelor sau la posibilitatea de a transfera informaţiile de la un furnizor de cloud computing la altul.

De aceea, Comisia Europeană propune o strategie English care să înlăture aceste incertitudini, să introducă un set unic de norme şi să mărească nivelul de utilizare a cloud computingului în rândul întreprinderilor europene.

Strategia urmăreşte, în principal:

  • garantarea dreptului utilizatorilor de a-şi retrage datele sau de a le transfera de la un cloud la altul
  • dezvoltarea schemelor de certificare la nivelul UE pentru furnizorii fiabili de servicii de cloud computing
  • elaborarea unor modele de contract de cloud computing care să clarifice obligaţiile legale
  • înfiinţarea unui parteneriat european între sectorul public şi privat pentru a identifica şi acoperi nevoile în domeniul cloud computingului. Acest lucru ar spori competitivitatea pe plan internaţional a întreprinderilor europene, în special în raport cu firmele concurente din SUA.

Potrivit unui raport recent, intitulat „Estimări cantitative privind cererea de cloud computing în Europa şi barierele probabile în calea adoptării acestuia English ”, întreprinderile ar putea suplimenta PIB-ul UE cu aproape 600 de miliarde de euro în perioada 2015-2020, în condiţiile în care ar valorifica noile inovaţii şi ar avea acces la tehnologii care să le amelioreze productivitatea.

Până la finele anului 2013 vom şti, cel mai probabil, dacă se impun noi măsuri (legislative sau de altă natură) care să vină în sprijinul cloud computingului.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile