Navigointipolku

Talouskasvua pilvipalveluiden kautta - 27/09/2012

Viisi sinisellä näytöllä varustettua laitetta yhdistettynä nuolilla samaan pilveen © EU

Uudella strategialla halutaan yhteiset säännöt pilvitietojenkäsittelylle, mikä mahdollistaisi 160 miljardin euron vuotuisen nettovaikutuksen EU:n BKT:hen vuosina 2015–2020.

Monet meistä käyttävät ns. pilvipalveluja – tietämättäänkin. Esimerkiksi web-pohjainen sähköposti, Facebook ja Spotify käyttävät tätä teknologiaa kuvien, videoiden ja tekstitiedostojen tallentamiseen.

Tiedostot tallennetaan valtaviin datakeskuksiin, joissa on sadoittain palvelimia ja tallennusjärjestelmiä, jotka ovat yhteensopivia lähes kaikkien tietokoneohjelmien kanssa. Kun käyttäjä tarvitsee tietojaan, hän yksinkertaisesti ottaa yhteyden "pilveen" tietokoneestaan, älypuhelimestaan tai tabletistaan.

Menettelyllä on useita etuja – käyttäjien ei esimerkiksi tarvitse käyttää rahaa kalliisiin palvelimiin tai tallennusjärjestelmiin. Yli 80 prosenttia yrityksistä, jotka ovat jo siirtyneet käyttämään pilvipalveluita, on raportoinut 10–20 prosentin IT-kustannussäästöistä, ja vajaa 20 prosenttia on ilmoittanut säästöikseen 30 prosenttia tai jopa enemmän.

Sen lisäksi, että pilvipalvelut alentavat tietojenkäsittelykustannuksia, ne vähentävät toimistotilan ja palkatun IT-tukihenkilöstön tarvetta.

EU voisi kuitenkin hyötyä pilviteknologiasta vielä paljon enemmän. Monia yrityksiä arveluttaa pilvipalvelujen tietosuoja tai tietojen siirtäminen yhdeltä palveluntarjoajalta toiselle.

Euroopan komissio on tämän vuoksi ehdottanut strategiaa riskien hallitsemiseksi English . Sen tarkoituksena on saada käyttöön yhteinen säännöstö ja edistää pilviteknologian käyttöönottoa eurooppalaisissa yrityksissä.

Strategialla on neljä keskeistä tavoitetta:

  • Käyttäjät voivat turvallisesti siirtää tietonsa yhdestä pilvestä toiseen – tai poistaa ne kokonaan.
  • Luotettavat pilvipalvelujen tarjoajat tunnustetaan EU:n laajuisella sertifioinnilla.
  • Palveluille luodaan mallisopimukset, joista oikeudelliset velvoitteet käyvät selkeästi ilmi.
  • Uudella julkisen ja yksityisen sektorin välisellä "eurooppalaisella pilvipalvelukumppanuudella" kartoitetaan käyttäjien tarpeita ja varmistetaan Euroopan IT-alan kyky vastata niihin. Tämä vahvistaa eurooppalaisten yritysten kykyä kilpailla ulkomaisten, lähinnä yhdysvaltalaisten yritysten kanssa.

Uusien innovointi- ja tuottavuuden kasvumahdollisuuksien myötä yritykset voisivat kasvattaa EU:n BKT:tä lähes 600 miljardia euroa vuosina 2015–2020, arvioidaan pilvipalvelujen eurooppalaista tulevaisuutta koskevassa raportissa English .

Vuoden 2013 loppuun mennessä pitäisi olla selvää, tarvitaanko pilvipalvelujen tukemiseen lisätoimia tai uutta lainsäädäntöä.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä