Sti

Guldet i skyen - 27/09/2012

Fem elektroniske apparater med blå skærme, der er forbundet med blå pile til én og samme blå sky © EU

Ny strategi skal indføre fælles regler for cloud computing og løfte EU's BNP med 1 200 mia. kroner årligt frem til 2020.

Mange af os bruger "it i skyen", eller "cloud computing", uden at være klar over det. Webmail, Facebook og Spotify bruger alle cloudteknologien til at lagre data som billeder, videoer og tekstfiler.

Filerne lagres i kæmpemæssige datacentre med hundredvis af servere og lagringssystemer, der kan håndtere næsten alle slags software. Når du vil have adgang til dine data, skal du bare forbinde dig til skyen fra din pc, smartphone eller tablet.

Det har en lang række fordele – brugerne behøver hverken at købe eller vedligeholde dyre servere og datalagringssystemer. Over 80 % af de virksomheder, der allerede bruger teknologien, har sparet 10-20 % på deres it-udgifter, mens 20 % har sparet helt op til 30 % eller mere.

Cloud computing får ikke kun it-udgifterne ned, men sparer også kontorplads og mindsker behovet for interne it-støttetjenester.

Men EU har endnu ikke udnyttet hele potentialet ved cloud computing. Mange virksomheder tøver med at hoppe med på vognen. De er usikre på datasikkerheden eller flytningen af data mellem forskellige cloududbydere.

Derfor kommer EU-Kommissionen nu med en ny strategi English . Den skal tackle disse risici, indføre fælles regler og tilskynde virksomhederne til at gå over til cloud computing.

Strategien har fire centrale mål:

  • Brugerne skal kunne flytte data mellem de forskellige skyer – og trække deres data tilbage
  • Der skal indføres et EU-certifikat for pålidelige cloududbydere
  • Standardkontrakter for cloud computing skal gøre de juridiske forpligtelser mere forståelige
  • Der skal etableres et europæisk cloudpartnerskab mellem den offentlige sektor og erhvervslivet for afdække behovene og sikre, at it-sektoren kan opfylde dem. Det vil gøre de europæiske virksomheder mere konkurrencedygtige over for udlandet – især USA.

Ifølge en rapport om behov og hindringer for cloud computing i EU English vil virksomhederne gennem nye muligheder for innovation og adgang til teknologi, der øger produktiviteten, kunne løfte EU's BNP med næsten 4 500 mia. kroner mellem 2015 og 2020.

I løbet af 2013 vil det stå klart, om der er brug for flere tiltag eller lovregler om cloud computing.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links