Навигационна пътека

Повече възможности за изчисленията в облак - 27/09/2012

Пет електронни устройства със сини екрани, свързани със сини стрелки в един син облак © ЕС

В резултат от нова стратегия ще бъде създаден единен набор от правила за изчисленията в облак, а БВП на ЕС ще се повиши със 160 млрд. евро годишно до 2020 г.

Много от нас използват изчисленията в облак дори без да го осъзнават. Интернет базирана електронна поща, „Фейсбук“ и Spotify – всички те използват технологията за съхраняване на данни като снимки, видеоклипове и текстови файлове.

Файловете се съхраняват в масивни центрове за данни, съдържащи стотици сървъри и системи за съхранение, съвместими с почти всеки компютърен софтуер. Когато искате да получите достъп до вашата информация, вие просто се свързвате с „облака“ от вашия компютър, смартфон или таблет.

Предимствата са много – потребителите не трябва да купуват или поддържат скъпи сървъри и системи за съхраняване на данни. Над 80 % от предприятията, които вече използват технологията, са съобщили за намаляване на разходите си за информационни технологии с 10-20 %, а икономиите на 20 % от тях са достигнали 30 % или повече.

Освен че водят до понижаване на разходите за информационни технологии, изчисленията в облак спестяват офис пространство и намаляват необходимостта от екипи за компютърна помощ.

В ЕС обаче все още не е достигнат пълният потенциал на изчисленията в облак. Много предприятия отлагат използването им заради опасения относно сигурността на данните или прехвърлянето на данни между различни доставчици на услуги в изчислителния облак.

В отговор на това Европейската комисия предлага стратегия за справяне с тези рискове English , въвеждане на единна система от правила и засилване на използването на изчисленията в облак от европейските предприятия.

Стратегията има четири основни цели:

  • Даване на гаранции на потребителите, че могат да прехвърлят данни от един облак в друг или изцяло да оттеглят своите данни
  • Сертифициране на равнище ЕС на надеждните доставчици на услуги в облака
  • Примерни договори за услуги, свързани с изчисления в облак, които изясняват правните задължения
  • Европейско партньорство за изчисленията в облак между публичния сектор и индустрията ще изясни нуждите и ще гарантира, че информационно-технологичният сектор в Европа е в състояние да им отговори. Това ще засили позициите на европейските компании по отношение на конкурентите им в чужбина, и по-специално тези в САЩ.

Чрез нови възможности за иновации и достъп до технологии, които повишават производителността, предприятията могат да добавят почти 600 млрд. евро към БВП на ЕС между 2015 и 2020 г., показват оценки в доклада Изчисления в облак в Европа – търсене и пречки пред внедряването English

Очаква се до края на 2013 г. да стане ясно дали са нужни по-нататъшни действия или законодателни мерки в подкрепа на изчисленията в облак.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки