Cale de navigare

Situaţia cercetării şi inovării în Europa - 08/02/2012

Lucrători trecând prin pereţi simbolici decoraţi cu emblema UE © UE

Potrivit tabloului de bord, Europa înregistrează progrese în domeniul cercetării şi inovării, însă într-un ritm mai scăzut. Pentru a rămâne competitivi pe plan internaţional este nevoie de mai multe eforturi.

Potrivit tabloului de bord privind cercetarea şi inovarea English , publicat anual de UE, majoritatea statelor membre au luat mai multe măsuri de stimulare a inovării.

Însă ritmul progresului a încetinit, iar decalajul dintre UE şi liderii internaţionali în domeniu (SUA, Japonia şi Coreea de Sud) nu s-a estompat. În plus, în ultimii 5 ani, economiile emergente (printre care China, Brazilia şi India) au avansat foarte mult.

Este aşadar limpede că trebuie să depunem mai multe eforturi de stimulare şi accelerare a inovării. În caz contrar, nu ne vom putea menţine - cu atât mai puţin spori - gradul de competitivitate.

Ţinând cont de aceste aspecte, UE a pus inovarea, precum şi eliminarea obstacolelor din calea transformării ideilor în produse şi servicii, în centrul Strategiei Europa 2020 pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă.

Tabloul de bord compară statele membre luând în calcul 24 de factori, printre care nivelul investiţiilor în cercetare şi inovare. Acesta reprezintă un indicator cheie de performanţă.

Reţeta succesului în inovare

Liderii europeni în domeniul inovării sunt Suedia, Danemarca, Germania şi Finlanda. Cele patru ţări par să aibă în comun următoarele caracteristici:

  • un nivel peste medie al investiţiilor în cercetare şi dezvoltare, mai ales în rândul întreprinderilor
  • un nivel mai ridicat de investiţii în dezvoltarea competenţelor şi facilitarea accesului la finanţare
  • sisteme naţionale solide de cercetare şi inovare, care joacă un rol esenţial în stabilirea de parteneriate public-privat
  • un randament sporit în domeniul transformării cunoştinţelor tehnologice în produse şi servicii.

Tabloul de bord evaluează performanţele naţionale în domenii considerate importante pentru stimularea inovării, inclusiv cele enumerate mai sus.

Rezultatele arată, de exemplu, că nivelul de inovare se situează peste medie în Regatul Unit. Acest fapt se datorează, în principal, competenţelor de care dispune forţa de muncă şi sistemelor de cercetare de cea mai bună calitate.

O Uniune a inovării

Tabloul de bord face parte din strategia UE de creare a unei „Uniuni a inovării English ”, care îşi propune să le ofere antreprenorilor sprijinul necesar pentru a transforma ideile inovatoare în produse şi servicii.

Astfel, UE şi statele membre sunt încurajate să promoveze parteneriatele public-privat, să faciliteze accesul la finanţare şi la o forţă de muncă bine pregătită, să reducă povara administrativă şi să micşoreze costurile patentării ideilor inovatoare.

Un prim parteneriat, lansat anul acesta, îşi propune să încurajeze dezvoltarea unor produse şi servicii care să favorizeze îmbătrânirea activă şi în condiţii bune de sănătate English .

Mai multe despre inovare în UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile