Navigációs útvonal

A kutatástól az eredményekig - 01/12/2011

Kutató, atomokat ábrázoló kép mögött © EU

Az újonnan javasolt 80 milliárd eurós költségvetésű uniós kutatási keretprogram arra összpontosít, hogy a kutatók eredményeiket termékek és szolgáltatások kidolgozásában hasznosíthassák.

A „Horizont 2020” English keretprogram egységes keretbe szervezi a 2014–2020 közötti valamennyi uniós kutatás- és innovációfinanszírozási programot. Az új keretprogram azt hivatott megkönnyíteni, hogy a tudományos áttörésekből olyan innovatív termékek és szolgáltatások szülessenek, amelyek javítják az emberek mindennapi életét, és üzleti lehetőségeket teremtenek.

A keretprogram révén az EU a következő három alapvető fontosságú célkitűzésre összpontosít:

 • 24,6 milliárd eurót különít el arra, hogy Európa megőrizze a tudományok terén világviszonylatban betöltött vezető szerepét. A keretprogram révén a néhány legkiválóbb európai kutató alapvető kutatását finanszírozó Európai Kutatási Tanács English költségvetése 77%-kal növekedni fog.
 • 17,9 milliárd euróval járul hozzá ahhoz, hogy az európai ipar az innováció terén továbbra is az élen járjon. Ennek érdekében az EU többek között a legfontosabb technológiák fejlesztését, valamint a kis- és középvállalkozások forrásszerzését támogatja.
 • 31,7 milliárd eurót szán az alábbi területekkel kapcsolatos időszerű problémák orvoslására:
  • egészségügy, demográfiai változások és jólét
  • élelmiszerbiztonság, fenntartható mezőgazdaság, tengerkutatás és tengerhasznosítási célú kutatás, biogazdaság
  • biztonságos, tiszta és hatékony energiaellátás
  • intelligens, környezetbarát és integrált közlekedés
  • éghajlatváltozás, erőforrás-hatékonyság és nyersanyagok
  • inkluzív, innovatív és biztonságos társadalmak

A tervek szerint az adminisztratív terhek csökkentése érdekében a Bizottság egyszerűsíti az uniós finanszírozású kutatási projektekre alkalmazandó visszatérítési eljárást, csökkenti a kutatási javaslatok kidolgozásához kapcsolódó adminisztratív teendőket, megszünteti a felesleges ellenőrzéseket és auditokat, valamint lerövidíti a kutatási javaslat elfogadása és az támogatás kézhezvétele között eltelt időt.

A jelenlegi program számos fontos eleme – többek között a kulcsfontosságú alaptechnológiákba DeutschEnglishfrançais (pl. nanotechnológia) való beruházás, az egyetemek, kutatóközpontok és vállalatok közötti kapcsolattartás, a nemzetközi együttműködés és a fiatal kutatók számára biztosított finanszírozás – továbbra is fennmarad.

A terveket a miniszterek és az európai parlamenti képviselők meg fogják vitatni, hogy 2013 vége előtt megegyezés születhessen.

Bővebben a Horizont 2020-ról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek