Sti

Forskning, der giver pote - 01/12/2011

Forsker bag et billede af atomer © EU

EU's nye forskningsprogram til 80 mia. euro fokuserer på at omsætte forskningsresultater til produkter og tjenesteydelser.

Programmet for 2014-2020 – kendt som Horisont 2020 English – skal samle alle EU's programmer for finansiering af forskning og innovation under én hat. Det vil gøre det lettere at omsætte videnskabelige gennembrud til innovative produkter og tjenesteydelser, der ændrer vores tilværelse til det bedre og giver nye forretningsmuligheder.

Forslaget koncentrerer støtten om tre centrale mål:

 • 24,6 mia. euro skal sikre EU's stilling som verdens førende inden for forskning. Det Europæiske Forskningsråd English , der finansierer nogle af EU's mest banebrydende forskere, får 77 % ekstra.
 • 17,9 mia. euro skal sikre EU's førerposition inden for erhvervsinnovation. Heri indgår investeringer i nøgleteknologier og hjælp til små virksomheder med at få adgang til finansiering.
 • 31,7 mia. euro skal tackle spørgsmål, der optager borgerne, inden for:
  • sundhed, befolkningsændringer og velfærd
  • fødevaresikkerhed, bæredygtigt landbrug, hav- og søfartsforskning samt bioøkonomi
  • sikker, ren og effektiv energi
  • intelligent, grøn og integreret transport
  • klimaindsats, ressourceeffektivitet og råvarer
  • rummelige, innovative og sikre samfund.

For at mindske bureaukratiet vil Kommissionen forenkle godtgørelsesprocedurerne for EU-finansierede forskningsprojekter, reducere papirarbejdet ved udarbejdelse af forskningsforslag, afskaffe unødig kontrol og revision og afkorte ventetiden, fra man får et forskningsforslag godkendt, til man får udbetalt pengene.

Mange centrale indslag i det nuværende program videreføres. Det gælder bl.a. investeringer i centrale støtteteknologier DeutschEnglishfrançais som nanoteknologi, initiativer, der samler den akademiske verden, forskningscentre og virksomheder, internationalt samarbejde og støtte til unge forskere.

Planerne vil blive drøftet af ministre og EU-parlamentarikere og ventes vedtaget inden udgangen af 2013.

Mere om Horisont 2020 English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links