Kruimelpad

Zeven miljard euro voor toponderzoek - 19/07/2011

Een wetenschapper met een voorstelling van atomen © EU

Met haar nieuwste oproep tot projectvoorstellen wil de EU vooral innovatie stimuleren en goede ideeën naar de markt brengen.

Voor deze nieuwe subsidieronde wordt zo'n zeven miljard euro uitgetrokken van de in totaal 53 miljard voor het lopende onderzoeksprogramma 2007-2013.

Onderzoekers uit de hele wereld kunnen subsidie aanvragen. De EU wil zo het onderzoek in Europa op wereldniveau brengen en de innovatiekloof met haar grootste concurrenten, de VS en Japan, dichten.

Om wetenschap en innovatie te stimuleren verhoogt de EU de uitgaven voor onderzoek tegen 2020 tot zo'n 3% van het bbp (in 2009 nog 2%). Dit zou 3,7 miljoen banen en ongeveer 800 miljard euro extra groei kunnen opleveren.

De oproep tot projectvoorstellen sluit ook aan bij het EU-streven naar een echte innovatie-unie English . een van de vlaggenschepen van Europa 2020, de strategie voor groei en banen. Die innovatie-unie moet de vernieuwing in Europa stimuleren en versnellen, en zorgen dat goede ideeën vlotter op de markt komen.

Waar gaan de onderzoekssubsidie zoal naar toe?

  • Actief en gezond ouder worden: het eerste Europese innovatiepartnerschap voor openbaar en particulier onderzoek is bedoeld om ouderen te helpen actief en zelfstandig te blijven.
  • Informatie- en communicatietechnologie: netwerk- en diensteninfrastructuren, nano- en microsystemen, fotonica, robotica, digitale content, taal, gezondheid en energie-efficiëntie.
  • Samenwerkingsprojecten van Europese onderzoekers en hulp bij de commercialisering van uitvindingen.
  • Steun voor onderzoekers: zo'n 10.000 onderzoekers krijgen financiële steun via het Marie Curie-programma English , met onder andere een proefproject voor meer ondernemerschap en samenwerking bij universiteiten, onderzoeksinstanties en bedrijven.
  • Milieutechnologie: oplossingen voor problemen in verband met de klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit en energie-efficiëntie.
  • Veiliger en gezonder voedsel: investeringen in een sterke bio-economie met betere productiemethoden.
  • Nanotechnologie: onderzoek naar het gedrag van atomen en moleculen zou kunnen leiden tot innovatieve productiemethoden, groenere auto's en energie-efficiënte gebouwen.
  • Transport en mobiliteit: schoner, veiliger en efficiënter vervoer

Dit jaar krijgen zo'n 16.000 onderzoeksprojecten subsidie. Ongeveer 1 miljard wordt uitgetrokken voor innovatie in het MKB.

Ook komt er een nieuwe EU-prijs voor innovatie door vrouwen English waarvan het werk uit het EU-onderzoeksprogramma is gefinancierd.

De meeste oproepen tot het indienen van voorstellen English worden op 20 juli gepubliceerd.

Meer over onderzoek en innovatie

Meer over de innovatie-unie English

Meer over het aanvragen van onderzoekssubsidie English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links