Sti

7 milliarder euro til banebrydende forskning - 19/07/2011

Videnskabsmand med en atommodel © EU

EU's seneste indkaldelse af forskningsforslag handler om innovation og om at få gode idéer på markedet.

Der er omkring 7 milliarder euro (ca. 50 milliarder kroner) til denne tilskudsrunde. Det samlede budget for det nuværende finansieringsprogram for forskning, der løber fra 2007 til 2013 er 53 milliarder euro (næsten 400 milliarder kroner).

Forskerhold fra både EU og andre steder kan ansøge om at få del i midlerne, der hjælper Europa med at udvikle forskning i verdensklasse og lukke innovationsgabet mellem EU og hovedkonkurrenterne, USA og Japan.

For at styrke videnskab og innovation ønsker EU at øge investeringerne i forskning til 3 % af bruttonationalproduktet senest i 2020 (fra 2 % i 2009). Hvis vi når dette mål, kan vi skabe 3,7 millioner job og øge den årlige vækst med op til 800 mia. euro (ca. 6 billioner kroner).

Indkaldelsen af forslag handler også om at nå målsætningerne i "Innovation i EU English ". Dette flagskibsinitiativ i Europa 2020-strategien for vækst og beskæftigelse vil stimulere og sætte fart på innovationen i EU og samtidig fjerne flaskehalse, der forhindrer gode idéer i at komme på markedet.

Forskningstilskuddene vil bl.a. blive målrettet mod disse områder:

  • aktiv og sund aldring - de ældre skal hjælpes til at føre et aktivt og uafhængigt liv. Det er det første europæiske partnerskab, der kombinerer offentlig og privat forskning
  • informations- og kommunikationsteknologi - netværks- og tjenesteinfrastruktur, nano- og mikrosystemer, fotonik, robotteknik, digitalt indhold, sprog, sundhed og energieffektivitet
  • samarbejdsprojekter blandt europæiske forskere og samtidig hjælp til at markedsføre deres nyskabelser
  • støtte til forskerne - omkring 10 000 af dem vil få tilskud fra Marie Curie-programmet English , der nu også skal indeholde et pilotprojekt, som skal støtte iværksætterånd og samarbejde blandt højere læreanstalter, forskningscentre og private virksomheder
  • miljøudfordringer - klimaforandringer, tab af biodiversitet, ressourceeffektivitet
  • sikrere og sundere mad - investeringer i en stærk bioøkonomi med bedre produktionsmetoder
  • nanoteknologi - forskning i partikler på atom- og molekyleplan kan føre til en ny generation af fabrikker, grønnere biler og energieffektive bygninger
  • renere, sikrere og mere effektiv transport og mobilitet

I år bliver der uddelt tilskud til forskningsprojekter til 16 000 modtagere. Omkring 1 milliard euro (ca. 7,5 milliarder kroner) går til at hjælpe små og mellemstore virksomheder med at blive mere innovative.

Der kommer også en ny pris for innovation blandt kvinder English , hvis arbejde er blevet støttet gennem forskningstilskudsprogrammet.

De fleste opfordringer til at ansøge om tilskud English offentliggøres den 20. juli.

Mere om forskning og udvikling

Mere om "Innovation i EU" English

Læs mere om at søge om forskningstilskud English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links