Sökväg

Ringa och surfa i EU - större utbud och lägre priser - 06/07/2011

En hand som håller en mobiltelefon © EU

Nu kan det vara slut på chockräkningar när du surfat med mobilen i ett annat EU-land. EU lägger fram förslag för att öka konkurrensen och sänka priserna.

Med de nya reglerna English för EU:s mobiloperatörer vill EU sänka roamingkostnaderna dramatiskt.

Reglerna ska bidra till att EU fram till 2015 uppnår målen i sin digitala agenda för en marknad för trådlös kommunkation. Man vill undanröja de stora skillnaderna mellan de inhemska priserna och roamingavgifterna.

Förslaget angriper roten till problemet - de höga roamingpriserna beror på bristande konkurrens. Man vill öppna upp marknaden för fler operatörer och ge konsumenterna ett större utbud.

"Det ger också omedelbart lägre priser för dataroaming, där vinstmarginalerna för närvarande är groteska", säger it-kommissionär Neelie Kroes.

Enligt reglerna måste inhemska operatörer låta andra operatörer få tillgång till deras nät till reglerade grossistpriser.

Konsumenterna ska också kunna byta från sin operatör i hemlandet till en annan roamingleverantör. Bytet är tänkt att vara automatiskt - man ska inte behöva byta telefonnummer eller sim-kort.

Pristak på dataöverföring

Enklare tillgång och ett större utbud främjar konkurrensen och pressar priserna, men processen kan ta tid.

Under tiden ska ett pristak för dataroaming sänka priset till högst 90 cent per megabyte (MB) från juli 2012 och till 50 cent i juli 2014.

Förra året betalade vi i genomsnitt 1,06 euro per MB för att ladda ner data i ett annat EU-land. Men i vissa fall kunde det kosta så mycket som 12 euro per MB.

Taket för dataroaming komplettar det gällande taket för samtal - 35 cent per minut för att ringa och 11 cent för att svara. Pristtaket gäller fram till juni 2012 och ska därefter förlängas till mitten av 2016.

Konsumenterna ska också få fortsatt skydd mot skyhöga räkningar. Det finns ett tak för räkningen på 50 euro som gäller om man inte uttrycklinge går med på ett annat högsta belopp.

Det nuvarande taket för grossistpriserna - de avgifter operatörerna tar ut av andra operatörer för att de använder deras nät - ska fortsätta att gälla till 2022.

Kommissionen hoppas att reglerna ska stimulera innovativa erbjudanden och priser för utlandssamtal som ligger mycket lägre än taken.

Vad händer nu?

Europaparlamentet och ministerrådet ska behandla kommissionens förslag.

Läs mer om roaming English
Läs mer om EU:s digitala agenda English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar