Navigacijska pot

Boljša ponudba in nižje cene mobilnega gostovanja - 06/07/2011

Roka drži mobilni telefon © EU

Predlagani ukrepi naj bi okrepili konkurenco na trgu mobilne telefonije in naredili konec neprijetnim presenečenjem nad računom za uporabo mobilnega telefona v tujem omrežju EU.

Po predlogu Evropske komisije naj bi nova pravila English za operaterje mobilne telefonije v Evropi dramatično znižala stroške gostovanja v tujem omrežju.

Tako bomo bliže uresničitvi cilja, ki ga postavlja digitalna agendaza trg komunikacijskih tehnologij leta 2015: odpravi velikih razlik med cenami storitev mobilne telefonije v domačem in tujem omrežju.

Predlog se loteva temeljnega vzroka za visoke cene gostovanja, tj. pomanjkljive konkurence med ponudniki: povečati želi število operaterjev na trgu in uporabnikom ponuditi večjo izbiro.

"Takoj bodo padle tudi cene za prenos podatkov, pri katerih si operaterji privoščijo prav nezaslišano visoke marže", je dejala Neelie Kroes, evropska komisarka za digitalne tehnologije.

Po novih pravilih bodo morali domači operaterji dovoliti drugim ponudnikom dostop do svojega omrežja po reguliranih veleprodajnih cenah.

Uporabniki si bodo lahko namesto domačega operaterja izbrali tujega ponudnika mobilne telefonije. Zamenjava operaterja bo takorekoč samodejna, ne da bi bilo pri tem treba spremeniti telefonsko številko ali zamenjati kartico SIM.

Omejitev cen za prenos podatkov

Številnejši operaterji na trgu pomenijo močnejšo konkurenco in nižje cene, vendar bo za to potrebno nekaj časa.

Z julijem 2012 naj bi zato začela veljati omejitev cene za prenos podatkov v tujem omrežju, in sicer največ 90 centov za megabajt, do julija 2014 pa naj bi se znižala na 50 centov.

Leta 2010 smo uporabniki za prenos podatkov v tujem omrežju plačali v povprečju 1,06 evra za megabajt, pri čemer so se cene v nekaterih primerih dvignile na 12 evrov na megabajt.

Omejitev cene že velja za klice in kratka sporočila v tujem omrežju, in sicer 35 centov na minuto za odhodni klic in 11 centov za dohodni klic. Ta omejitev bo prenehala veljati junija 2012, po novem predlogu se bo nadaljevala do sredine leta 2016.

Uporabnike bo pred neprijetnimi presenečenji še naprej varovalo pravilo, po katerem stroški za telefoniranje v tujem omrežju ne smejo preseči 50 evrov, razen če se uporabnik in operater izrecno ne dogovorita drugače.

Omejitev za veleprodajne cene, tj. cene, ki jih operaterji zaračunajo konkurenci za uporabo svojega omrežja, bo veljala do leta 2022.

Po mnenju Evropske komisije bodo pravila spodbudila inovativne ponudbe gostovanja in potisnila cene precej pod sedaj veljavne najvišje stroške.

Kaj sledi

O predlogu bodo zdaj razpravljali v Evropskem parlamentu in Svetu EU.

Več o mobilnem gostovanju English
Več o digitalni agendi EU English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave