Kruimelpad

Meer keuze en lagere tarieven voor roaming - 06/07/2011

Hand met daarin een mobiele telefoon © EU

Ook al eens geschrokken van een torenhoge rekening voor gsm-gebruik in het buitenland? In de EU wordt die kans nu kleiner dankzij maatregelen die voor meer concurrentie zorgen.

Er liggen nieuwe voorstellen English die tot een drastische verlaging van de roamingtarieven in Europa moeten leiden.

Ze moeten helpen een van de doelstellingen van de digitale agenda voor 2015, naadloos aansluitende communicatiemarkten zonder grote verschillen tussen binnenlandse en roamingtarieven, te realiseren.

De voorstellen pakken het probleem bij de wortel aan: het gebrek aan concurrentie. Er komt ruimte voor meer aanbieders zodat de consument meer keuze krijgt.

"De tarieven voor roaming, waarop mobiele aanbieders nu nog schandalig veel winst maken, gaan waarschijnlijk meteen omlaag," zegt Neelie Kroes, Europees commissaris voor de digitale agenda.

Volgens de nieuwe regels moeten de exploitanten andere aanbieders toegang geven tot hun netwerk tegen gereguleerde groothandelsprijzen.

Daarnaast moet de consument voor roaming kunnen overstappen op een andere aanbieder, automatisch, zonder verandering van telefoonnummer of SIM-kaart.

Maximumtarieven voor dataroaming

Een betere toegang en meer keuze moeten tot meer concurrentie en lagere prijzen leiden, maar dat vergt tijd.

Daarom komt er vanaf juli 2012 een maximumtarief voor mobiel surfen in een ander EU-land van 90 cent per megabyte (MB), in juli 2014 gevolgd door een verdere verlaging tot 50 cent per MB.

In 2010 betaalde de consument hiervoor gemiddeld nog 1,06 euro per MB, met uitschieters tot 12 euro per MB.

Voor mobiel bellen en sms'en in het buitenland gelden er tot juni 2012 maximumtarieven: 35 cent per minuut voor bellen en 11 cent voor gebeld worden. Die regeling wordt verlengd tot medio 2016.

De consument blijft trouwens beschermd tegen onverwacht hoge rekeningen: hij kan in het buitenland niet meer besteden dan 50 euro, tenzij hij uitdrukkelijk akkoord gaat met een hoger bedrag.

Overigens blijven de maxima voor de groothandelstarieven die de exploitanten concurrerende aanbieders in rekening brengen, van kracht tot 2022.

De Commissie rekent erop dat de regels zullen leiden tot nieuwe formules voor internationaal gsm-gebruik, met tarieven die fiks onder de maxima zullen liggen.

Volgende stappen

Het voorstel wordt nu voorgelegd aan het Europees Parlement en de EU-regeringen.

Meer over roaming English
Meer over de digitale agenda van de EU English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links