Navigációs útvonal

Roaming szélesebb választékkal és alacsonyabb árakkal - 06/07/2011

Mobiltelefont tartó kéz © EU

Az EU-ban használt mobil roaming-szolgáltatások által okozott "számla-sokk" végleg eltűnhet a versenyképesebb piac kialakítására törekvő intézkedések által.

Az európai mobiltelefon-szolgáltatók számára javasolt új szabályok English a roamingköltségek számottevő csökkentését célozzák meg.

Ezek a szabályok hozzájárulhatnának ahhoz, hogy a tagállamok elérjék az EU digitális menetrendjében a zökkenőmentes távközlési piac kapcsán megfogalmazott célkitűzést, amely szerint 2015-re meg kellene szűnniük a belföldi és roaming költségek közötti jelentős különbségeknek.

A javaslat a magas roamingdíjak kiváltó okával, azaz a verseny hiányával kíván szembeszállni mégpedig úgy, hogy piacot biztosít további mobiltelefon-szolgáltatók részére és nagyobb választási lehetőséget a fogyasztók számára.

"Ezáltal azonnal csökkennének az adatátviteli roaming díjak, amelyből a szolgáltatók jelenleg hatalmas hasznot szereznek." - jegyezte meg a javaslattal kapcsolatban Neelie Kroes, a digitális menetrendért felelős biztos.

A szabályok kötelezővé tennék a belföldi szolgáltatók számára, hogy szabályozott nagykereskedelmi árakon más mobiltelefon-szolgáltatók számára hozzáférést biztosítsanak hálózataikhoz.

A fogyasztóknak emellett pedig lehetőségük lenne arra, hogy hazai szolgáltatójuk helyett egy másik roamingszolgáltatót válasszanak. A váltás automatikusan működne - a telefonszám vagy SIM-kártya cseréje nélkül.

Az adatátvitel árának maximalizálása

A könnyebb hozzáférés és a nagyobb választék elősegítené a versenyt és csökkentené az árakat, azonban ez időt vesz igénybe.

Addig is, az adatátvitel maximalizált roamingdíja csökkenne: 2012 júliusától legfeljebb 90 centet, 2014 júliusától pedig 50 centet kellene fizetni megabyte-onként.

2010-ben a fogyasztók átlagosan 1,06 eurót fizettek megabyte-onként egy másik uniós országban folytatott letöltésért, azonban néhány esetben ez az összeg akár a 12 eurót is elérte.

A maximalizált adatátviteli díj a hívásokra és SMS-ekre vonatkozó szabályt egészítené ki, amely alapján a külföldre történő hívás díja percenként 35 cent, a külföldön fogadott hívások díja pedig 11 cent. Ez az árplafon 2012 júniusáig érvényes, azonban a javaslat ezt 2016 közepéig meghosszabbítaná.

A fogyasztókat továbbra is védené a "számlasokk" szabály, amely a külföldi mobiltelefon-költségeket 50 euróban maximalizálná, hacsak a fogyasztó nem kíván más határértéket beállítani.

A jelenlegi nagykereskedelmi árakra megszabott maximalizált díjak (azon költségek, amelyeket a szolgáltatók versenytársaikra rónak ki hálózatuk használatáért) 2022-ig nem változnának.

A Bizottság várakozásai szerint ezek a szabályok olyan innovatív határon átnyúló ajánlatokat és díjakat eredményeznek, amelyek a biztonsági árplafonnál sokkal olcsóbbak lennének.

Következő lépések

A javaslatot megfontolásra továbbítják az Európai Parlament és az EU kormányai részére.

További információk a roamingról English
További információk az EU digitális menetrendjéről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek