Sti

Større valgfrihed og lavere priser for roaming - 06/07/2011

Hånd med mobiltelefon © EU

Mere konkurrence på markedet skal sætte en stopper for chokerende mobilregninger fra udlandet.

EU kommer med nye regler English for mobiloperatørerne, der skal gøre det væsentligt billigere at bruge mobilen i udlandet.

Dermed tager man et skridt i retning af at nå det mål for 2015, som EU har opstillet i sin digitale dagsorden for et gnidningsløst kommunikationsmarked - nemlig at fjerne de store forskelle mellem roamingtaksterne ude og hjemme.

Forslaget griber fat om nældens rod - den manglende konkurrence - ved at åbne markedet for flere operatører og give forbrugerne flere valgmuligheder.

"Forslaget vil også bevirke en øjeblikkelig sænkning af prisen for dataroaming, hvor operatørerne i øjeblikket nyder godt af fuldstændig vanvittige fortjenstmargener", siger EU-kommissær for den digitale dagorden, Neelie Kroes.

Hvis reglerne vedtages, vil indenlandske operatører skulle give andre udbydere adgang til deres net til regulerede engrospriser.

Forbrugerne vil desuden kunne skifte fra deres indenlandske operatør til en anden roamingudbyder. Skiftet skal ske automatisk - uden at man skifter mobilnummer eller SIM-kort.

Loft over priserne for dataroaming

Lettere adgang til markedet og flere valgmuligheder øger konkurrencen og sænker priserne, men ikke fra den ene dag til den anden.

Indtil da skal et prisloft for dataroaming sikre, at forbrugerne højst betaler 90 cent (6,7 kr.) pr. megabyte (MB) fra og med den 1. juli 2012 med yderligere en sænkning til 50 cent (3,7 kr.) i juli 2014.

I 2010 kostede det i gennemsnit 1,06 euro (7,9 kr.) pr. MB at downloade data i et andet EU-land, men priserne kunne gå helt op til 12 euro (90 kr.) pr. MB.

EU har allerede et prisloft for mobilsamtaler og sms'er - 35 cent (2,6 kr.) i minuttet for at foretage opkald og 11 cent (80 øre) for at modtage dem. Prisloftet, der gælder indtil juni 2012, vil blive forlænget til midten af 2016.

Forbrugerne vil fortsat være beskyttede mod uforudsete chokregninger, idet regningen fra udlandet højst kan nå op på 50 euro (373 kr.), medmindre man udtrykkeligt aftaler noget andet.

Det nuværende loft over engrospriserne - dvs. de priser, som operatører betaler for at bruge konkurrenters net - beholdes indtil 2022.

Kommissionen forventer, at de nye regler vil føre til innovative tilbud på tværs af grænserne og til lavere priser, som ligger et godt stykke under de sikrede lofter.

Næste skridt

Europa-Parlamentet og EU-landenes regeringer skal nu tage stilling til forslaget.

Mere om roaming English
Mere om EU's digitale dagsorden English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links