Навигационна пътека

По-голям избор и по-ниски цени за роуминг в ЕС - 06/07/2011

Мобилен телефон в ръка © ЕС

На шоковите сметки за роуминг в ЕС може да бъде сложен край чрез мерки за повишаване на конкуренцията на пазара.

Предложение за нови правила English за европейските мобилни оператори има за цел значително понижаване на цените за роуминг.

То ще помогне за постигане на целта за 2015 г., определена в програмата на ЕС в областта на цифровите технологии - премахване на големите различия между цените на разговорите у дома и в чужбина.

Предложението е насочено към елиминиране на основната причина за високите цени за роуминг - липсата на конкуренция - чрез отваряне на пазара за повече оператори и предоставяне на по-голям избор на потребителите.

"То също така веднага ще доведе до намаляване на цените за пренос на данни в роуминг, за който в момента операторите реализират възмутително високи маржове на печалба", заяви комисарят по цифровите технологии Нели Крус.

Съгласно правилата националните оператори ще са длъжни да предоставят на други доставчици достъп до своите мрежи на регулирани цени на едро.

Потребителите ще могат да се прехвърлят от своя национален оператор към друг доставчик на роуминг услуги. Прехвърлянето ще става автоматично - без смяна на телефонния номер или SIM картата.

Таван на цените за пренос на данни в роуминг

По-лесният достъп и по-големият избор ще стимулират конкуренцията и ще доведат до спадане на цените, но това може да отнеме време.

Дотогава чрез таван на цените за пренос на данни в роуминг цената за тази услуга ще бъде намалена до не повече от 90 цента на мегабайт (MB) от юли 2012 г., като до юли 2014 г. тя ще спадне до 50 цента.

През 2010 г. потребителите са заплащали средно 1,06 евро за изтегляне на един мегабайт данни в друга страна от ЕС, а в някои случаи цените са достигали до 12 евро.

Горната граница за цена на преноса на данни допълва съществуващото ограничение за обаждания и изпращане на съобщения в роуминг - 35 цента на минута за изходящи повиквания и 11 цента за входящи повиквания. Срокът на това ограничение изтича през юни 2012 г. и ще бъде удължен до средата на 2016 г.

Ще се запази защитата на потребителите посредством правилото за "шок от сметката", чрез което стойността на сметката им в чужбина се ограничава до 50 евро, освен ако те изрично не заявят друга стойност.

Сегашният таван на цените на едро - таксите, които операторите събират за използването на своите мрежи от конкуренти - ще остане в сила до 2022 г.

Комисията очаква правилата да доведат до иновационни трансгранични предложения и до цени, значително по-ниски от определените със защитните горни граници.

Следващи стъпки

Предстои предложението да бъде обсъдено от Европейския парламент и от правителствата от ЕС.

Повече за роуминга English
Повече за програмата на ЕС в областта на цифровите технологии English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки