Navigacijska pot

Financiranje inovacij - 10/02/2011

Logotip Unije inovacij © EU

Evropska komisija predlaga takšno financiranje raziskovalnega dela, ki bo povečalo število inovacij in njihov ekonomski učinek, pritegnilo več raziskovalcev in se davkoplačevalcem bolj obrestovalo.

Evropska unija je za raziskovalne in inovacijske projekte v obdobju 2007-2013 namenila 143 milijarde evrov. Evropska komisija zdaj načrtuje financiranje za naslednje obdobje, in sicer s poudarkom na prednostnih področjih pobude Unije inovacij iz Evrope 2020 English , strategije EU za gospodarsko rast in delovna mesta.

Po prvih predlogih DeutschEnglishfrançais naj bi tako financirali predvsem projekte, ki se lotevajo največjih težav družbe: zdravje in staranje prebivalstva, podnebne spremembe, zanesljiva oskrba s hrano, usihanje naravnih virov.

Predlogi predvidevajo tudi boljšo koordinacijo financiranja v celotnem postopku inovacije, od raziskovalnega dela do trženja novih izdelkov in storitev.

Komisija je poenostavila pravila, da bi k sodelovanju in črpanju sredstev EU pritegnila več raziskovalcev, podjetij in podjetnikov. Z nadzorom in spremljanjem projektov želi zagotoviti, da se bo davkoplačevalski denar dobro obrestoval.

Vlaganja v raziskave

Evropska unija bo z drugačnim financiranjem zmanjšala razliko v številu inovacij med EU in glavnima tekmicama ZDA in Japonsko. Podatki iz letne ocene English kažejo, da ZDA prehitevajo Evropsko unijo pri vseh ukrepih, gospodarstva v vzponu, denimo Kitajska in Brazilija, pa jo vse bolj dohitevajo.

Predsedniki vlad in držav so podprli English predloge Evropske komisije in predvidena javno-zasebna partnerstva, ki bodo olajšala uveljavitev inovacij na trgu. Prvo partnerstvo na raziskovalnem področju naj bi se začelo leta 2011, namenjeno pa bo razvoju proizvodov in storitev, ki bodo prebivalcem omogočili aktivno in zdravo starost.

Evropska komisija želi vlade in industrijo prepričati, da bi do leta 2020 naložbe v raziskave in razvoj povečale na 3 % BDP (z 2 % leta 2009). S tem bi posledično pridobili 3,7 milijona novih delovnih mest, letna gopodarska rast pa bi se lahko povečala tudi za 795 milijard evrov.

Javna razprava

Javno posvetovanje English o predlogih bo trajalo do 20. maja. Evropska komisija bo do konca leta pripravila dokončne predloge za financiranje raziskav.

Evropa 2020 English

Inovacije v EU English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave