Navigációs útvonal

Az innováció élénkítése - 10/02/2011

Az Innovatív Unió logója © EU

A Bizottság bemutatta az uniós kutatásfinanszírozás modernizálására irányuló terveit. A cél az innováció fellendítése, a hozzá kapcsolódó gazdasági hatás növelése, a kutatók innovációs tevékenységeinek támogatása és a közpénzek megfelelőbb felhasználása.

Az EU 2007 és 2013 között körülbelül 143 milliárd eurót fordít kutatási és innovációs projektek finanszírozására. A Bizottság jelenleg a következő finanszírozási időszakot készíti elő, amelyet a növekedés és a foglalkoztatás fellendítését megcélzó Európa 2020 English stratégia részét képező Innovatív Unió prioritásaira kíván alapozni.

Az eredeti javaslatok DeutschEnglishfrançais szerint a Bizottság olyan projekteket fog leginkább támogatni, amelyek aktuális - azaz az egészségüggyel, a népesség elöregedésével, az éghajlatváltozással, az élelmiszerbiztonsággal és a természeti erőforrások csökkenésével kapcsolatos - problémákra irányulnak.

A tervek szerint az EU emellett koordináltabban finanszírozza majd az "innovációs lánc" egyes szakaszait (az alapkutatástól az új termékek és szolgáltatások piaci hasznosításáig).

A kutatók, a vállalatok és a vállalkozók egyszerűsített eljárások és szabályok révén könnyebben működhetnek majd együtt, illetve pályázhatnak meg és használhatnak fel uniós támogatásokat. Az EU nyomon fogja követi a projektek teljesítményét annak biztosítása érdekében, hogy az adófizetők pénzét a kedvezményezettek hatékonyan használják fel.

A kutatási-fejlesztési beruházások növelése

A finanszírozási prioritások átrendezése elősegíti, hogy az EU behozza innovációs lemaradását fő versenytársaival, Japánnal és az Egyesült Államokkal szemben. Egy 2011-es éves értékelés English szerint a legtöbb intézkedés kapcsán az USA megelőzi az Európai Uniót. Egyéb gyorsan fejlődő gazdaságok (pl. Kína és Brazília) is konkurenciát jelenthetnek.

Az uniós vezetők széles körben támogatják English a Bizottság megközelítését, amely köz- és magánszféra közötti partnerségek kialakítását is szorgalmazza annak érdekében, hogy egyre több innovatív termék/áru jelenjen meg mihamarabb a piacon. Az első kutatási-fejlesztési partnerségnek 2011-ben kell beindulnia. Célja, hogy termékeket és szolgáltatásokat fejlesszen ki az aktív és egészséges öregedés szolgálatában.

Az EU azt szorgalmazza, hogy 2020-ra a kormányok és az ipar a GDP 3%-át fordítsák kutatási-fejlesztési beruházásokra (ez az arány 2009-ben 2% volt). Amennyiben ez megtörténik, úgy 3,7 millió új munkahely jöhet létre és az éves növekedés akár 795 milliárd euróval is emelkedhet.

A következő lépések

A javaslatokhoz 2011. május 20-ig nyilvános konzultáció English keretében észrevételeket lehet fűzni. A konzultáció lezárta után a Bizottság még idén konkrét javaslatokat dolgoz ki a kutatás finanszírozásáról.

Európa 2020 English

Bővebben az EU-ról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek