Sökväg

Internet - ha kul men var försiktig! - 08/02/2011

Dagen för säkrare Internet 2011 ska uppmärksamma barn och unga på att det de gör på nätet kan få otrevliga konsekvenser i verkligheten.

Varje dag utnyttjar barn och unga Internets möjligheter från sin dator, mobil eller spelkonsol. I genomsnitt 74 procent av Europas ungdomar mellan 9 och 16 år spelar spel på nätet och 60 procent är aktiva på nätmötesplatser.

Man kan göra mycket kul på nätet, men det är inte helt riskfritt, särskilt inte för de allra yngsta. Kränkningar och övergrepp, pornografi och identitetsstöld - listan med faror som lurar är lång. Hälsan sätts också på spel. Jämfört med för tio år sedan sover ungdomarna i genomsnitt två till tre timmar mindre per natt på grund av den nya tekniken.

Sedan 2004 anordnas varje år Dagen för säkrare Internet för att uppmärksamma barn och unga, föräldrar och lärare på problemen. Evenemanget har blivit allt större och nu deltar omkring 65 länder.

I EU-länderna ordnar myndigheter och organisationer olika aktiviteter. De får stöd av EU-kommissionens program för ett säkrare Internet. I Sverige driver nätverksorganisationen Surfa lugnt en kampanj på Facebook med budskapet att unga behöver ansvarsfulla vuxna online. Även den nya myndigheten Statens medieråd uppmärksammar dagen.

Årets tema är det virtuella livet. Det handlar bland annat om den tid som barnen tillbringar på nätet, hur de hanterar sina profiler, avatarer och pseudonymer, skillnaden mellan den verkliga och virtuella världen samt vilka spår de lämnar på Internet.

Föräldrar får också sex tips för säkrare Internet English , bland annat att ha datorn i vardagsrummet i stället för i sovrummet och att använda föräldrakontroll. Bara var fjärde förälder använder program som kan filtrera innehåll och visa vilka webbsidor som barnen har varit inne på.

Arbetet med att stärka Internetanvändarnas förtroende och Internetsäkerheten är en del i EU:s it-strategi den digitala agendan English , som ska göra det enklare att utnyttja Internets fördelar.

Dagen för säkrare Internet den 8 februari 2011 English

På gång i Europa English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar