Navigacijska pot

Internet ni samo igra, lahko ti zagreni življenje! - 08/02/2011

Prireditve ob letošnjem dnevu varnejšega interneta mlade opozarjajo, da lahko na spletu storjeno in izrečeno poseže tudi v njihovo resnično življenje.

Internet ponuja izjemne možnosti komunikacije, ki jih otroci uporabljajo vsak dan: na računalniku, mobilnem telefonu, s spletnimi igrami. V Evropi povprečno 74 % mladih v starosti od 9 do 16 let uporablja splet, 60 % pa družabna omrežja.

Toda internet, ta mogočni medij, je lahko za najmlajše tudi nevaren. Izpostavljeni so neprimernim vsebinam, nadlegovanju, pornografiji, zlorabi osebnih podatkov - seznam je dolg. Ogroženo je tudi njihovo zdravje: ker pred računalniki preživijo več časa kot njihovi vrstniki pred desetimi leti, povprečno spijo dve do tri ure manj.

Dan varnejšega interneta so uvedli leta 2004 prav z namenom, da bi otroke, starše in učitelje opozorili na internetne pasti. Kako pomembna je ta pobuda, pove podatek, da v njej sodeluje že več kot šestdeset držav.

Nacionalni centri v državah članicah EU na ta dan pripravijo dejavnosti in delavnice, s katerimi informirajo in ozaveščajo javnost, pri čemer jih podpira Evropska komisija s programom za varnejši internet. Tudi slovenski center za varnejši internet je pripravil številne informativne dejavnosti, ki bodo letos potekale ves mesec februar, k sodelovanju pa je pritegnil kar 160 šol.

Ob letošnjem dnevu je poudarek na "virtualnem življenju" otrok, na času, ki ga preživijo na internetu, njihovih spletnih osebnostih, vzdevkih in avatarjih, ločnici med resničnim in virtualnim svetom, dejstvu, da na internetu puščajo za sabo neizbrisne sledi...

Starše opozarjajo na šest varnostnih ukrepov English , denimo da je računalnik bolje namestiti v dnevno sobo kot v spalnico, na programe za starševski nadzor. Samo četrtina staršev uporablja te programe, ki otrokom preprečujejo dostop do nekaterih vsebin, staršem pa omogočajo nadzor nad spletnimi stranmi, ki so jih obiskali otroci.

Večje zaupanje uporabnikov in varnost interneta sta tudi del strategije English Evropske unije, s katero želi spodbuditi digitalno gospodarstvo in vsem prebivalcem omogočiti dostop do interneta.

Dan varnejšega interneta, 8. februar 2011 English

Dogodki in prireditve blizu vas English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave