Kruimelpad

Internet is niet alleen maar leuk, het kan ook gevaarlijk zijn! - 08/02/2011

De Dag voor een veilig internet 2011 probeert jongeren ervan te doordringen dat hun eigen online-gedrag ook gevolgen kan hebben voor hun echte leven.

Internet biedt ongekende communicatiemogelijkheden, waarvan kinderen elke dag opnieuw gebruik maken vanaf hun computer, telefoon of spelconsole. Gemiddeld doet 74% van de Europese jongeren tussen de 9 en 16 online-spelletjes en maakt 60% gebruik van sociale netwerken.

Internet is een onuitputtelijk en krachtig medium, maar is zeker voor de allerjongsten niet zonder gevaar. Choquerend materiaal, pesten, pornografie, diefstal van persoonlijke gegevens, het zijn maar een paar voorbeelden van gevaren die op de loer liggen. Ook de gezondheid van jongeren staat op het spel: veel meer jongeren hebben toegang tot internet dan tien jaar geleden en daardoor slapen ze gemiddeld twee tot drie uur minder per nacht.

Sinds 2004 wordt elk jaar de "Dag voor een veilig internet" gehouden om kinderen, ouders en leerkrachten attent te maken op deze problemen. Het evenement heeft aan belang gewonnen doordat intussen meer dan zestig landen meedoen.

In de Europese Unie organiseren de nationale voorlichtingscentra activiteiten en workshops. Ze krijgen steun van het programma voor een veiliger internet van de Europese Commissie. In België is het Childfocus die de meer dan 30 activiteiten in het gehele land coördineert. Voor Nederland is de organisatie in handen van Digivaardig & Digibewust. Ze verspreiden ook informatieclips onder de jeugd.

Dit jaar staat het "virtuele leven" centraal, met als voorbeelden van concrete thema's: de tijd die kinderen op internet doorbrengen, de manier waarop ze met hun identiteit, avatars en pseudoniemen omgaan, het verschil tussen de echte en de virtuele werkelijkheid, en de sporen die ze op internet achterlaten.

Ter gelegenheid van deze dag krijgen ouders zes belangrijke tips English mee, bijvoorbeeld om de computer in de woonkamer en niet in de slaapkamer van de kinderen te zetten en om software voor ouderlijk toezicht te installeren. Maar een kwart van de ouders gebruikt dit soort programma's, waarmee ze bepaalde sites ontoegankelijk kunnen maken en ze kunnen nagaan welke sites hun kinderen bezoeken.

De Europese Unie wil dat de internetgebruiker meer vertrouwen krijgt in de veiligheid van internet. Haar strategie English voor de digitale economie is erop gericht iedereen zo veel mogelijk van de voordelen van internet te laten profiteren.

Safer Internet Day 2008, 8 februari 2011 English

Evenementen bij u in de buurt English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links