Navigációs útvonal

Az internet több, mint puszta játék: az életed! - 08/02/2011

A 2011-es Biztonságosabb internet napja arra szeretné felhívni a fiatalok figyelmét, hogy amit az interneten tesznek, az a valós életükre is kihathat.

A világhálón rendkívüli lehetőségek nyílnak a kommunikációra, amelyekkel a gyermekek nap mint nap élnek is, amikor a számítógépet, telefonjukat vagy játékkonzoljukat használják. A 9-16 éves európai fiatalok átlag 74%-a játszik az interneten, és 60%-uk tagja valamilyen közösségi hálózatnak.

Ugyan az internet kimeríthetetlen információforrás s egyben hatalmas tömegkommunikációs eszköz is, a legfiatalabbak számára mégsem veszélytelen. Megrázó tartalmak, zaklatás, pornográfia, a személyes adatok illetéktelen használata - és még hosszan sorolhatnánk a rájuk leselkedő veszélyeket. A fiatalok egészségét is veszélyeztetheti a jelenség: a mai fiatalok többet interneteznek, mint 10 éve, ezért naponta átlgosan 2-3 órával kevesebbet alszanak.

A biztonságosabb internet napjának megrendezésére 2004 óta kerül sor, és arra hivatott, hogy a gyermekek, a szülők és a pedagógusok figyelmét felhívja a problémákra. Az esemény az évek során egyre jelentősebbé vált: jelenleg több mint hatvan ország vesz részt rajta.

Az Unióban a tagállami tájékoztató központok eseményeket és műhelyeket rendeznek szerte a földrészen. Munkájukban az Európai Bizottság "Biztonságosabb internet" programja segíti őket. Franciaországban például az "Internet sans crainte" français (internet félelem nélkül) nevű hálózat országszerte száznál is több eseményt koordinál és a fiataloknak szánt videókat forgalmaz.

Idén a "virtuális élet" a kiemelt téma. A terítéken többek között a gyermekek által szörfözéssel töltött idő, identitásuk, avatárjaik és álneveik kezelése, a valós és a virtuális világ megkülönböztetése, valamint a világhálón hagyott nyomok maradandó volta szerepel.

A nap alkalmával a szervezők 6 aranyszabályt English ajánlanak a szülők figyelmébe, például azt, hogy a számítógépet a hálószoba helyett a nappaliban célszerű elhelyezni, és tanácsos szülő felügyeletet biztosító eszközöket alkalmazni. Csak a szülők negyede használja ezeket a számítógépes programokat, amelyek a tartalom szűrését teszik lehetővé, valamint azt, hogy hozzá lehessen férni a gyemekeik által látogatott honlapok listájához.

A felhasználói bizalom és az internetes biztonság megerősítésének szándéka részét képezi az Unió digitális gazdaságra irányuló stratégiájának English , amely arra hivatott, hogy mindenki számára hozzzáférhetővé tegye a világháló kínálta előnyöket.

A biztonságosabb internet napja, 2011. február 8. English

Az Ön lakóhelyének közelében rendezett események English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek