Navigointipolku

Netti on elämää, ei pelkkää peliä. - 08/02/2011

Vuoden 2011 Tietoturvapäivänä nuoria muistutetaan siitä, että netin käytöllä voi olla myös ikäviä seurauksia elävässä elämässä.

Lapset käyttävät internetin tarjoamia viestintämahdollisuuksia päivittäin tietokoneen, puhelimen tai pelikonsolin välityksellä. Keskimäärin 74 prosenttia 9-16-vuotiaista eurooppalaisnuorista pelaa nettipelejä ja 60 prosenttia heistä käyttää sosiaalista mediaa.

Internet on ehtymätön tietolähde ja viestintäväline, mutta se voi olla lapsille myös vaarallinen: järkyttävä sisältö, kiusaaminen, pornografia, henkilökohtaisten tietojen urkinta - vaarojen luettelo on pitkä. Internet vaikuttaa myös nuorten ajankäyttöön ja terveyteen. Nuoret nukkuvat nykyään keskimäärin 2-3 tuntia vähemmän yössä kuin kymmenen vuotta sitten, koska he viettävät enemmän aikaa netissä.

Vuodesta 2004 järjestetyn Tietoturvapäivän tarkoitus on valistaa lapsia, aikuisia ja opettajia internetin riskeistä. Teemapäivää vietetään jo yli 60 maassa.

EU:n jäsenmaissa järjestetään Tietoturvapäivänä lukuisia paikallisia tapahtumia. Tapahtumia tuetaan Euroopan komission Safer Internet -ohjelmasta. Suomessa Tietoturvapäivän ja siihen liittyvän Tietoturvaviikon järjestämiseen osallistuu yli 30 valtionhallinnon organisaatiota, järjestöä ja yritystä Viestintäviraston koordinoimana.

Tänä vuonna valokeilassa on virtuaalielämä. Tarkasteltavana ovat mm. lasten ajankäyttö netissä ja heidän kykynsä hallita identiteettejään, virtuaalihahmojaan ja salanimiään. Huolta aiheuttavat myös kyky erottaa toisistaan todellisuus ja virtuaalielämä sekä nettiin jätettyjen jälkien häviämättömyys.

Lasten ja nuorten tietoturvan parantamiseksi vanhemmille annetaan kuusi perusohjetta English , kuten tietokoneen sijoittaminen yhteiseen huoneeseen lasten huoneiden sijaan ja automaattisten valvontaohjelmien asentaminen. Vain neljännes vanhemmista käyttää sellaisia, vaikka niillä voidaan suodattaa ei-toivottua sisältöä ja seurata lasten käyttämiä nettisivuja.

Netin ja sen käyttäjien turvallisuuden parantaminen on osa EU:n digitaalistrategiaa English , jolla pyritään tuomaan internetin hyödyt kaikkien ulottuville.

Tietoturvapäivä 8.2.2011 English

Tapahtumia lähelläsi English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä