Διαδρομή πλοήγησης

Το Διαδίκτυο δεν είναι μόνο παιχνίδι! Προστάτευσε τον εαυτό σου. Σεβάσου την ζωή των άλλων. - 08/02/2011

Η Ημέρα του Ασφαλούς Διαδικτύου 2011 σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τους νέους στο ότι οι ενέργειες και η συμπεριφορά τους στο Διαδίκτυο μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην πραγματική τους ζωή.

Το Διαδίκτυο προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες επικοινωνίας τις οποίες τα παιδιά αξιοποιούν καθημερινά μέσω του υπολογιστή, του τηλεφώνου ή της κονσόλας των παιχνιδιών τους. Κατά μέσο όρο, το 74 % των νεαρών Ευρωπαίων ηλικίας 9-16 ετών παίζουν παιχνίδια στο Διαδίκτυο και το 60% χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα.

Το Διαδίκτυο μπορεί να είναι μια αστείρευτη πηγή γνώσεων και ένα παντοδύναμο μέσο, μπορεί όμως να αποδειχθεί επικίνδυνο για τους μικρότερους σε ηλικία. Ο κατάλογος των κινδύνων είναι μακρύς: σοκαριστικό περιεχόμενο, παρενόχληση, πορνογραφία, εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων. Το Διαδίκτυο μπορεί να κρύβει κινδύνους ακόμη και για την υγεία των νέων. Σήμερα το χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο απ' ό,τι πριν από δέκα χρόνια και τη νύχτα κοιμούνται, κατά μέσο όρο, δύο έως τρεις ώρες λιγότερο.

Η Ημέρα του Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2004 και σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς γύρω από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η χρήση του μέσου αυτού. Περισσότερες από 60 χώρες συμμετέχουν στις διάφορες εκδηλώσεις.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα εθνικά κέντρα ευαισθητοποίησης διοργανώνουν διάφορες δραστηριότητες με τη στήριξη του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου. Στη Γαλλία π.χ. το δίκτυο με τον τίτλο «Internet sans crainte» français συντονίζει περισσότερες από 100 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και μεταδίδει βίντεο για νέους.

Φέτος το κεντρικό θέμα είναι οι "εικονικές ζωές". Μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ο χρόνος που τα παιδιά περνούν στο Διαδίκτυο, η διαχείριση της ταυτότητάς τους, τα άβαταρ και τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούν, ο διαχωρισμός ανάμεσα στον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο, καθώς και τα μόνιμα ίχνη που αφήνουν στο Διαδίκτυο.

Με την ευκαιρία της ημέρας αυτής, δίνονται στους γονείς έξι βασικές συμβουλές English , όπως η εγκατάσταση του υπολογιστή στο σαλόνι, και όχι στο δωμάτιο του παιδιού, και η χρήση εργαλείων γονικού ελέγχου. Στην πραγματικότητα, μόνον το ένα τέταρτο των γονέων χρησιμοποιούν λογισμικά που επιτρέπουν το φιλτράρισμα του περιεχομένου και την πρόσβαση στο ιστορικό των σελίδων που επισκέφθηκαν τα παιδιά τους.

Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των ατόμων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο καθώς και της ασφάλειας του δικτύου είναι ένας από τους στόχους της στρατηγικής English της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας, η οποία προσβλέπει στην καλύτερη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του Διαδικτύου για όλους.

Ημέρα του Ασφαλούς Διαδικτύου, 8 Φεβρουαρίου 2011 English

Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κοντά σας English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι