Навигационна пътека

Интернет не е просто игра, това е твоят живот! - 08/02/2011

Денят на безопасния интернет 2011 има за цел да обърне внимание на младите, че това, което казват и правят онлайн, може да има последствия в истинския им живот.

Интернет предлага изключителни възможности за общуване, от които децата се възползват всекидневно чрез своя компютър, телефон или конзола за игри. Средно 74 % от младите европейци на възраст между 9 и 16 години играят онлайн, а 60 % от тях използват социални мрежи.

Интернет е неизчерпаем ресурс и могъща медия, но въпреки това крие рискове за най-младите. Шокиращо съдържание, тормоз, порнография, кражба на самоличност - списъкът на грозящите ги опасности е дълъг. Здравето на младите също е в опасност. Днес те имат повече връзки отколкото преди десет години и спят средно по два до три часа по-малко нощем.

Денят на безопасния интернет се организира от 2004 г. насам с цел осведомяване на деца, родители и учители за тези проблеми. Значимостта на събитието не спира да расте - днес в него участват над шейсет държави.

В Европейския съюз национални информационни центрове предлагат дейности и кръжоци. Те се ползват с подкрепата на програмата за по-безопасен интернет на Европейската комисия. В България Центърът за безопасен интернет предлага информация и съвети за малки и големи и ви дава възможност да подадете сигнал за опасни уебсайтове в българското интернет пространство.

Тази година на фокус е нашият "виртуален живот". Някои от засегнатите теми са времето, прекарвано от децата в интернет, управлението на тяхната самоличност, аватари и псевдоними, разликите между реалния и виртуалния свят, както и трайността на следите, които оставяме в интернет.

По случай Деня на безопасния интернет на родителите ще бъдат дадени шест важни съвета English , като например да поставят компютъра във всекидневната вместо в спалнята и да използват програми за родителски контрол. В действителност едва една четвърт от родителите използват подобен софтуер, позволяващ филтриране на определени видове съдържание и даващ достъп до списъка с посетени от децата страници.

Желанието за засилване на доверието на ползващите интернет и на сигурността на мрежата е част от стратегията English на Европейския съюз за развитие на цифровата икономика, с която той иска да позволи на всички да се възползват от предимствата на интернет.

Ден на безопасния интернет, 8 февруари 2011 г. English

Намерете прояви близо до вас English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки