Sökväg

Fler e-tjänster för privatpersoner och företag - 20/12/2010

Muspekare som klickar på en webbadress © iStock

Fler offentliga tjänster på nätet är målet för en ny EU-plan - det sparar tid och pengar och ökar EU:s konkurrenskraft.

Sköter du helst dina myndighetsärenden via Internet? Allt fler myndigheter erbjuder e-tjänster, men ännu återstår mycket att göra. Målet för EU:s femåriga handlingsplan för e-förvaltning EnglishPDF är att ännu fler administrativa ärenden ska gå att utföra på nätet. På så sätt kan man minska byråkratiskt krångel och onödigt besvär. Dessutom kan myndigheterna erbjuda bästa möjliga service utan extra kostnad.

Målet är att 50 % av invånarna och 80 % av företagen i EU ska använda offentliga tjänster på nätet till 2015.

EU-länderna ska tillsammans med kommissionen utforma e-förvaltningstjänster för hela EU. De ska bland annat försöka komma till rätta med de svårigheter som företag och privatpersoner stöter på när de bor utomlands - ett hinder för EU:s ekonomiska konkurrenskraft.

Privatpersoner

I framtiden borde det t.ex. bli möjligt att göra en födelseanmälan eller betala skatt hemma i soffan. De som inte har någon Internetuppkoppling bör kunna utföra samma tjänster via sin tv, mobil eller fasta telefon.

E-tjänster kan också göra det lättare för dem som vill flytta till ett annat EU-land. En viktig punkt i handlingsplanen är att studerande ska kunna skriva in sig på vilket universitet som helst i EU via nätet. Fler ungdomar kommer troligen att söka sig till utländska universitet om det blir lika lätt att studera utomlands som hemma. Idén testas redan i ett pilotprojekt med fem EU-länder.

Allmänheten kan också delta aktivt i det politiska beslutsfattandet via webbdebatter och samråd på nätet.

Företag

Företagen kan tjäna både tid och pengar på att sköta t.ex. företagsregistrering på nätet. Webbtjänster över gränserna gör det lättare att etablera sig och expandera i andra EU-länder.

EU-länderna ska nu ta fram en rad EU-omfattande offentliga webbtjänster som kan införas mellan 2012 och 2015. Samtidigt ska kommissionen bedöma hur webbtjänsterna kan minska myndigheternas koldioxidavtryck.

Läs mer om e-förvaltning English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar