Cale de navigare

Servicii on-line, la dispoziţia cetăţenilor şi a întreprinderilor - 20/12/2010

Cursor făcând clic pe o adresă de internet © iStock

Plan de acţiune pe cinci ani vizând ameliorarea serviciilor publice bazate pe internet, pentru a-i ajuta pe cetăţeni să facă economie de timp şi bani şi pentru a creşte competitivitatea UE.

Deşi dezvoltarea internetului a redus considerabil formalităţile birocratice, nu toate serviciile publice au valorificat posibilităţile oferite. Planul de acţiune privind e-guvernarea EnglishPDF prevede creşterea numărului operaţiunilor administrative care pot fi efectuate on-line. Scopul acestui plan este să reducă birocraţia şi neplăcerile pe care aceasta le cauzează şi să ajute guvernele să ofere cele mai bune servicii, fără costuri suplimentare.

Potrivit planului, până în 2015, 50% din cetăţeni şi 80% din întreprinderi ar trebui să utilizeze serviciile publice bazate pe internet.

Ţările membre vor colabora cu Comisia pentru a dezvolta servicii e-guvernare funcţionale pe tot teritoriul UE. Împreună, vor încerca, în special, să elimine unul dintre obstacolele aflate în calea competitivităţii europene, şi anume dificultăţile adiţionale cu care se confruntă cetăţenii şi întreprinderile care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea în afara ţării de origine.

Cetăţeni

Unele formalităţi, precum declararea unei naşteri sau plata taxelor, se vor putea efectua de acasă. Persoanele care nu dispun de conectare la internet vor putea accesa serviciile on-line folosind televizorul, telefonul sau un alt dispozitiv portabil.

Serviciile on-line vor veni şi în sprijinul celor care doresc să se deplaseze dintr-un stat membru în altul. De exemplu, una dintre priorităţile planului este găsirea unor modalităţi prin care studenţii să se poată înscrie on-line la orice universitate din UE. Astfel, ei vor fi încurajaţi să ia în considerare şi universităţi din alte state membre, întrucât le va fi la fel de uşor să studieze în străinătate ca şi în propria ţară. În acest sens, se desfăşoară deja un proiect-pilot în care sunt implicate cinci ţări europene.

Cetăţenii vor avea posibilitatea de a se implica activ în procesul de luare a deciziilor, participând la dezbaterile şi consultările on-line.

Întreprinderi

Antreprenorii vor economisi timp şi bani, efectuând on-line o mare parte din operaţiunile administrative, cum ar fi înregistrarea unei întreprinderi. Serviciile transfrontaliere on-line vor ajuta întreprinderile să-şi desfăşoare sau să-şi extindă activităţile în alte ţări ale Uniunii.

Statele membre vor dezvolta o serie de servicii transfrontaliere care vor fi lansate progresiv în perioada 2012-2015. În paralel, Comisia va evalua în ce măsură serviciile on-line contribuie la reducerea amprentei de carbon a administraţiilor naţionale.

Detalii despre e-guvernare English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile