Kruimelpad

Overheden gaan meer diensten via internet aanbieden - 20/12/2010

Cursor staat op internetadres © iStock

Vijfjarenplan voor meer openbare diensten via internet bespaart u tijd en geld, en is goed voor het Europese concurrentievermogen.

Door het internet is veel papierwerk overbodig geworden, maar niet alle openbare diensten benutten dit voordeel. Met het actieplan e-overheid EnglishPDF wil de EU bereiken dat er meer administratieve taken online gedaan kunnen worden. Het doel is minder rompslomp en een betere service, zonder meer overheidsgeld uit te geven.

De EU wil dat 50% van de burgers en 80% van de bedrijven in 2015 gebruikmaakt van openbare diensten via internet.

Om e-overheidsdiensten te ontwikkelen gaan de EU-landen samenwerken met elkaar en met de Europese Commissie. Samen pakken zij vooral de extra bureaucratie aan voor mensen en bedrijven die in het buitenland wonen en werken, want die vormt een belangrijke rem op het Europese concurrentievermogen.

Burgers

Een geboorte aangeven of belasting betalen kunt u over een tijdje gewoon vanuit uw luie stoel. Mensen zonder internet kunnen dat dan doen via onlinediensten op hun tv, telefoon of ander mobiel apparaat.

Onlinediensten kunnen ook nuttig zijn voor mensen die naar een ander EU-land willen gaan. Zo kunnen studenten zich in de toekomst online inschrijven bij elke universiteit in de EU. Als studeren in het buitenland zo makkelijk te regelen is, worden studenten aangemoedigd over de landsgrenzen te kijken. Hiervoor loopt al een proefproject waaraan vijf EU-landen deelnemen.

Burgers kunnen binnenkort ook makkelijker actief deelnemen aan het beleidsvormingsproces via online debatten en enquêtes.

Bedrijven

Bedrijven gaan tijd en geld besparen doordat zij veel van hun administratie kunnen doen zonder het kantoor te verlaten. Internationale onlinediensten zullen ondernemers en firma's helpen uit te breiden naar andere EU-landen.

De EU-landen stellen nu een lijst van grensoverschrijdende onlinediensten op, die tussen 2012 en 2015 ingevoerd moeten worden. Tegelijkertijd gaat de Commissie na hoe onlinediensten de CO2-voetafdruk van overheden kunnen verminderen.

Meer over e-overheid English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links