Navigációs útvonal

Online szolgáltatások bevezetése állampolgárok és vállalkozások számára - 20/12/2010

Internetcímre kattintó egérmutató © iStock

A Bizottság öt évre szóló tervet tett közzé az internetalapú közszolgáltatások térhódításáért. A kezdeményezéssel időt és pénzt takaríthatunk meg, emellett pedig javul az EU versenyképessége.

Nem mindegyik közszolgáltató használja ki teljes mértékben a világháló nyújtotta előnyöket: az internet elterjedése például lecsökkentette a papírmunkát. Az elektronikus kormányzatra vonatkozó cselekvési terv EnglishPDF azt hivatott előmozdítani, hogy minél több adminisztratív és hivataos feladat elvégezhető legyen az interneten. A cél a bürokrácia visszaszorítása és a kényelmetlenségek megszüntetése. A cselekvési terv elősegíti, hogy a kormányok a lehető legjobb szolgáltatást tudják nyújtani, pluszköltségek nélkül.

A bizottsági dokumentum azt kívánja elérni, hogy 2015-re az állampolgárok 50%-a és a vállalkozások 80%-a használjon internetalapú kormányzati szolgáltatásokat

Az uniós tagállamok a Bizottsággal karöltve olyan elektronikus kormányzati szolgáltatások kifejlesztésén fáradoznak, amelyeket az Unió valamennyi állampolgára igénybe vehet. Különösen az olyan további terhek megszüntetésére összpontosítanak, amelyek a más uniós országban élő állampolgárokra és ott működő vállalkozásokra nehezednek és amelyek gátat szabnak az EU gazdasági versenyképességének.

Állampolgárok

Bizonyos feladatok (pl. újszülött nyilvántartásba vétele, adófizetés) a jövőben otthonról kényelmesen elintézhetők lesznek. Internetkapcsolat híján az online szolgáltatásokhoz a televízió, a telefon vagy a mobiltelefon segítségével is hozzá lehet majd férni.

Az internetalapú szolgáltatások azoknak is hasznos lehet, akik az EU más országaiba kívánnak utazni. A cselekvési terv egyik prioritásaként például olyan regisztrációs hálózat kidolgozására kerülne sor, amelyek segítségével az egyetemi diákok online beiratkozhatnak más tagállamok egyetemeire. Mivel a külföldi felsőfokú tanulmányok végzése így könnyebbé válik, a kezdeményezés arra ösztönzi a diákokat, hogy az egyetem kiválasztásakor vegyék fontolóra a külföldön találhatókat is. A rendszert jelenleg - kísérleti projekt keretében - öt uniós ország teszteli.

Az állampolgárok online viták és konzultációk révén tevékenyen részt vehetnek a politikai döntéshozatalban.

Vállalkozások

A vállalkozások időt és pénzt takaríthatnak meg azáltal, hogy adminisztratív teendőiket (pl. vállalkozás nyilvántartásba vétele) az irodában végezhetik. A határokon átnyúló online szolgáltatások lehetővé tehetik a vállalkozók és vállalatok számára, hogy más uniós országban nyissanak üzletet vagy leányvállalatot.

Következő lépésként a tagállamoknak határokon átnyúló internetes közszolgáltatásokat kell kifejleszteniük, amelyeket 2012 és 2015 között vezetnének be. Ezzel párhuzamosan a Bizottság megvizsgálja, miképpen csökkenthetik az online szolgáltatások a kormányok szén-dioxid-kibocsátását.

További információk az elektronikus kormányzásról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek