Навигационна пътека

Ефективни онлайн услуги за граждани и фирми - 20/12/2010

Показалец на мишка, щракащ върху интернет адрес © iStock

Петгодишен план за засилване на обществените услуги по интернет ще спести на хората време и пари и ще подобри конкурентоспособността на ЕС.

Развитието на интернет доведе до намаляване на хартиените формуляри, но не всички обществени служби се възползват напълно от неговия потенциал. Целта на Плана за действие за електронно управление EnglishPDF е повече административни формалности да могат да бъдат извършвани онлайн. Това ще спомогне за намаляване на бюрокрацията и ще позволи на държавните администрации да предлагат възможно най-добро обслужване без допълнителни разходи.

Целта на плана е 50 % от гражданите и 80 % от предприятията да използват обществени онлайн услуги до 2015 г.

Страните от ЕС ще си сътрудничат с Комисията за разработване на общоевропейски услуги за електронно управление. По-конкретно те ще се заемат с допълнителната административна тежест за хората и фирмите, които живеят или извършват дейност извън родната си страна – важна пречка пред икономическата конкурентоспособност на ЕС.

Граждани

Формалности като регистрирането на новородено дете или плащането на данъци в бъдеще ще могат да се извършват, без да се напуска уюта на дома. Хората без интернет връзка ще имат достъп до онлайн услуги чрез своя телевизор, телефон или мобилен телефон.

Онлайн услугите ще са от полза и за тези, които искат да се преместят в друга страна от Съюза. Един от приоритетите на плана например е да се разработят начини за записване по интернет във всеки един университет в ЕС. Когато за студентите е също толкова лесно да учат в чужбина, колкото и у дома, те ще бъдат насърчени да търсят възможности в чуждестранни университети. В момента тече пилотен проект по тази схема с участието на пет страни от ЕС.

Гражданите ще могат активно да участват в процеса на изготвяне на политики чрез онлайн дебати и допитвания.

Предприятия

Предприятията също ще спестяват време и средства, като вършат голяма част от своите административни задачи, без да напускат офиса. Трансграничните онлайн услуги ще бъдат в услуга на предприемачи и компании, които искат да се установят и разширят дейността си в други страни от ЕС.

В момента страните от ЕС подготвят серия от трансгранични онлайн публични услуги, които ще влязат в действие между 2012 и 2015 г. Успоредно с това Комисията ще оцени как онлайн услугите могат да намалят въглеродния отпечатък на държавните администрации.

Повече за електронното управление English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки