Navigacijska pot

Človeške postave med digitalnimi podobami © EU

Z novo evropsko strategijo do novih izdelkov in storitev za večjo gospodarsko rast in nova delovna mesta.

Unija inovacij je vodilna pobuda strategije Evropa 2020 DeutschEnglishfrançais . Namenjena je spodbujanju inovacij v Evropi ter odstranjevanju ovir, ki dobrim zamislim preprečujejo dostop na trg.

Evropska komisija se v pobudi zavzema za inovacijska partnerstva med javnim in zasebnim sektorjem, da bi se inovacije lahko hitreje uveljavile na trgu. Za raziskave in razvoj bo na voljo več finančnih sredstev, vlaganje bo bolj usklajeno, predpisi in standardi pa se bodo posodabljali v skladu s potrebami sodobnega gospodarstva.

Komisija želi povečati sodelovanje med javnim in zasebnim sektorjem zlasti na naslednjih področjih: podnebne spremembe, energetska učinkovitost, zdravo življenje, pametna mesta in mobilnost, učinkovitost voda, surovine in trajnostno kmetijstvo.

Prvo partnerstvo, ki se bo začelo leta 2011, si bo prizadevalo spodbuditi razvoj novih proizvodov in storitev za aktivno in zdravo starost.

Ker so inovacije tako zelo povezane z razvojem in raziskavami, želi Komisija zvišati naložbe v raziskave in razvoj na stopnjo 3 % BDP in tako zmanjšati razkorak med Evropo ter ZDA in Japonsko.

Po podatkih nove študije English bi s tem ustvarili 3,7 milijona delovnih mest, letni BDP bi narasel na 795 milijard EUR, potrebnih pa bo milijon več raziskovalcev.

Uniija inovacij želi tudi omogočiti lažji dostop do finančnih sredstev in usposobljene delovne sile, zmanjšati upravno obremenitev in znižati stroške patentiranja novih idej.

Predlagani ukrepi vsebujejo tudi kazalnike za merjenje deleža hitrorastočih podjetij in za razvrščanje univerz. V svežnju ukrepov so tudi predlogi za večji čezmejni pretok naložb tveganega kapitala.

Več o Uniji inovacij English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave