Navigációs útvonal

Innováció a társadalmi haladásért - 06/10/2010

Digitális képeket tanulmányozó emberi alakok © EU

Az EU új stratégiát dolgozott ki, hogy elősegítse az új áruk és szolgáltatások megjelenését, közvetve pedig a növekedést és a munkahelyteremtést.

Az "Innovatív Unió" - az Európa 2020 DeutschEnglishfrançais stratégia egyik legfontosabb kezdeményezése - az európai innovációt hivatott ösztönözni és felgyorsítani. Célja, hogy felszámolja a jó ötletek kereskedelmi érvényesülése elé gördülő akadályokat.

A kezdeményezés részeként az EU"innovációs partnerségek" létrehozását ösztönzi a köz- és magánszektor között, hogy az innovatív termékeket mihamarabb piacra lehessen juttatni. A partnerségek létrehozása növelné a kutatásra és fejlesztésre szánt pénzösszegeket, javítaná a beruházások koordinációját, valamint elősegítené, hogy a rendeletek és az előírások naprakészek legyenek, és összhangban álljanak a modern gazdaság igényeivel.

A Bizottság legfőképpen a következő területeken kívánja a köz- és magánszektor közötti együttműködést fokozni: az éghajlatváltozás elleni küzdelem, energiahatékonyság, egészséges életmód, intelligens városok és mobilitás, hatékony vízfelhasználás, nyersanyagok és fenntartható mezőgazdaság stb.

Az első ilyen partnerség 2011-ben indul, és az aktív, egészséges öregedés elősegítését célzó termékek és szolgáltatások kifejlesztését hivatott ösztönözni.

Mivel a kutatás és a fejlesztés nagyon fontos szerepet játszik az innováció terén, az EU szakpolitikai célul tűzte ki azt is, hogy csökkentse Európa és az USA, illetve Japán között az innováció finanszírozásában mutatkozó eltérést. Ennek érdekében az EU a kutatásra és fejlesztésre fordított befektetések mértékét a GDP 3%-ára fogja növelni.

Egy új tanulmány English szerint a finanszírozás ilyen mértékű növelése 3,7 millió munkahelyet teremthet és a gazdasági növekedést évente akár 795 milliárd euróval is gyarapíthatja. Emellett egy millióval több kutatóra lesz szükség.

Az "Innovatív Unió" nevű kezdeményezéssel az EU a forrásszerzés megkönnyítését és a munkavállalók képzettségének javítását is elő kívánja segíteni, célja még a bürokrácia visszaszorítása, valamint az új ötletek szabadalmaztatási költségeinek csökkentése is.

A javasolt intézkedések között szerepel olyan mutatók kidolgozása, amelyek a gyorsan növekvő innovatív vállalatok gazdasági részesedését mérik, illetve amelyek az egyetemeket rangsorolják. Az új innovációpolitika részét képezi a külföldi kockázatitőke-befektetések megkönnyítésére irányuló javaslatok is.

További információk az "Innovatív Unióról" English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek