Navigacijska pot

EU za okrepitev širokopasovnega dostopa - 20/09/2010

Angleški izrazi v zvezi z internetom v tiskanih črkah: Web 2.0, družabni mediji, spletniki, mreženje itd. © iStockphoto.com/mrakocy

Evropska komisija je sprejela ukrepe za zagotavljanje hitrega in ultrahitrega širokopasovnega dostopa do interneta v EU.

V družbi, ki temelji na izmenjavi informacij, je hiter dostop do interneta nujen pogoj za ustvarjanje novih delovnih mest in blaginje. Evropska unija se je v evropski digitalni agendi DeutschEnglishfrançais zavezala, da bo imel do leta 2013 vsak evropski državljan osnovni širokopasovni dostop DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski do interneta, do leta 2020 pa hitri in ultrahitri širokopasovni dostop.

Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je na današnji predstavitvi dejala: „S temi ukrepi English bodo evropski prebivalci dobili prvovrsten internetni dostop, kakršnega pričakujejo in si zaslužijo. Omogočil jim bo dostop do želenih vsebin in storitev.“ Predstavljeni ukrepi zajemajo:

  • priporočilo English o dostopovnih omrežjih naslednje generacije, ki določa regulativni okvir za telekomunikacijske operaterje,
  • predlog English za zagotavljanje radiofrekvenčnega spektra za brezžični širokopasovni dostop do leta 2013,
  • sporočilo English o načinih spodbujanja javnih in zasebnih naložb v omrežja visokih in ultravisokih hitrosti.

Hitre širokopasovne povezave olajšajo delo od doma in na poti. Podjetjem pomagajo znižati stroške in okrepiti konkurenčnost, v izobraževanju in zdravstvu pa omogočajo nove interaktivne spletne storitve. Evropa je vodilna v svetu po povprečni gostoti širokopasovnih priključkov, vendar samo en odstotek evropskih gospodinjstev dostopa do svetovnega spleta prek hitre optične povezave, medtem ko je na Japonskem ta delež 12 %, v Južni Koreji pa 15 %.

Strategija Evropa 2020 DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave