Sökväg

EU vill locka toppbegåvningar - 26/07/2010

Forskningskommissionär Máire Geoghegan-Quinn och andra personer håller i stort intyg för det ettusende forskningsstipendiet © EU

Europeiska forskningsrådet har hittills finansierat över 1 000 innovativa idéer. Nu ska ytterligare 661 miljoner euro delas ut till forskare i början av sin karriär.

En bil utan förare som åker från Italien till Shanghai för att prova förarlös körning under extrema förhållanden. Vulkanutbrott som skapas i ett laboratorium för att man ska kunna se hur vulkanaska påverkar atmosfären. En mikroskopiskt liten "kemisk" robot som transporterar läkemedel till rätt plats i kroppen. Det är några exempel på de 1 000 innovativa forskningsprojekt som hittills har fått pengar av Europeiska forskningsrådet - det första alleuropeiska organet för finansiering av spetsforskning.

Den ettusende stipendiaten Erika von Mutius är professor i immunologi och undersöker nya sätt att behandla astma och allergier - en forskning som kan komma att direkt påverka människors vardag. Hon är ett typexempel på Europeiska forskningsrådets stipendiater - forskare som är nyfikna och söker efter praktiskt användbar kunskap.

Rådet har nu funnits i drygt tre år och ska göra Europa mer attraktivt för toppbegåvningar. Därför delar man ut stipendier till de bästa forskarna inom alla grenar, oberoende av nationalitet och ålder.

Enligt forskningskommissionär Máire Geoghegan-Quinn har rådet "kommit långt på väldigt kort tid och fortsätter att göra en utmärkt insats för forskningen och för Europa. Det är nu viktigare än någonsin att vi investerar i toppbegåvningar inom spetsforskningen för att främja innovation och öka Europas konkurrenskraft i världen."

Men det blir ännu bättre: Nu har ytterligare 661 miljoner euro öronmärkts för så kallade startbidrag. Toppforskare i början av sin karriär kan ansöka om startbidrag English från och med den 20 juli.

Ansökningsomgången är ett led i EU:s största investering i forskning och innovation någonsin: Nästan 6,4 miljarder euro satsas på smart tillväxt och sysselsättning.

Investeringspaketet presenterades den 19 juli och täcker många olika forskningsgrenar, politikområden och branscher. Stipendierna kommer att delas ut med hjälp av ansökningsomgångar och utvärderingar under de kommande 14 månaderna och väntas skapa över 165 000 nya jobb.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar