Navigacijska pot

Evropa vabi nadarjene raziskovalce - 26/07/2010

Komisarka Máire Geoghegan-Quinn na podelitvi tisoče štipendije za raziskave © EU

Evropski raziskovalni svet je do zdaj financiral več kot 1000 inovativnih projektov. Za mlade raziskovalce je na voljo še 661 milijonov EUR.

Avtomobil brez voznika na poti od Italije do Šanghaja v preskusu samodejne vožnje v izrednih razmerah; izbruh vulkana v laboratorijskih pogojih za študijo o vplivu vulkanskega pepela na atmosfero; mikroskopski "kemični robot", ki dostavi zdravilo na pravo mesto v človeškem telesu - to so trije od tisoč inovativnih raziskovalnih projektov, ki jih je financiral Evropski raziskovalni svet (ERC), prvo vseevropsko telo za financiranje vrhunskih raziskav.

Tisočo štipendijo je prejela prof. Erika von Mutius, ki raziskuje nove načine zdravljenja astme in alergij - rezultati te raziskave bodo lahko spremenili življenja številnim ljudem. To je tipičen primer, kako koristna je lahko raziskava, ki jo financira ERC.

Štipendije ERC so bile prvič podeljene pred tremi leti. Z njimi naj bi Evropa pritegnila vrhunske raziskovalce vseh narodnosti in starosti ter vseh znanstvenih disciplin.

Komisarka za raziskave Máire Geoghegan-Quinn je ob tem dejala, da je Evropski raziskovalni svet "v zelo kratkem času dosegel odlične rezultate za znanost in Evropo. Naložbe v vrhunski talent in raziskave so ključne, zdaj bolj kot kdaj koli prej, saj moramo okrepiti inovativnost in konkurenčnost Evrope v svetu."

Na voljo je še več sredstev, in sicer 661 milijonov EUR za začetne štipendije. Nadarjeni raziskovalci na začetku poklicne poti se lahko prijavijo English od 20. julija naprej.

Najnovejši razpis ERC za oddajo projektnih predlogov je del največje naložbe v raziskave in razvoj doslej: skoraj 6,4 milijarde EUR za pametno gospodarsko rast in delovna mesta.

Naložbeni paket, predstavljen 19. julija, zajema več znanstvenih disciplin. Z javnimi razpisi in vrednotenji bodo v naslednjih 14 mesecih podeljene štipendije, ki naj bi ustvarile več kot 165 000 delovnih mest.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave