Cale de navigare

O Europă mai atractivă pentru cei talentaţi - 26/07/2010

Comisarul Geoghegan-Quinn şi alte personalităţi prezentând diploma acordată câştigătorului celui de-al 1000-lea grant pentru cercetare © UE

Până acum, Consiliul European pentru Cercetare a finanţat peste 1000 de idei inovatoare. Cercetătorii aflaţi la început de carieră mai pot beneficia de încă 661 de milioane de euro.

O maşină care se deplasează fără şofer din Italia până la Shanghai, pentru a testa condusul autonom în condiţii extreme; erupţii vulcanice create în laborator pentru a studia interacţiunea dintre cenuşa vulcanică şi atmosferă; un "robot chimic" de dimensiuni microscopice care ghidează medicamentele în interiorului corpului uman către locul asupra căruia trebuie să acţioneze. Acestea sunt doar câteva dintre cele 1000 de proiecte inovatoare finanţate, până în prezent, de Consiliul European pentru Cercetare, primul organism paneuropean de finanţare a cercetării de vârf.

Cel de-al 1000-lea câştigător al grantului, Erika von Mutius, profesor imunolog, explorează noi modalităţi de tratare a astmului şi a alergiilor care ar putea avea un impact real asupra vieţii de zi cu zi a pacienţilor. Este un exemplu tipic de aplicaţie utilă care poate rezulta în urma cercetărilor efectuate "din curiozitate" şi finanţate de CEC.

Creat în urmă cu peste 3 ani, în scopul de a transforma Europa într-un loc mai atractiv pentru elite, CEC acordă granturi celor mai buni cercetători indiferent de naţionalitate, de vârstă, sau de domeniul ştiinţific în care activează.

Potrivit declaraţiei comisarului Geoghegan-Quinn, CEC "a evoluat mult într-un timp foarte scurt şi obţine rezultate excelente pentru ştiinţă şi pentru Europa. Acum mai mult ca niciodată este esenţial să investim în cei mai talentaţi cercetători, dacă dorim să stimulăm inovarea şi competitivitatea Europei în raport cu restul lumii".

Dar lucrurile nu se opresc aici. Încă 661 de milioane de euro sunt disponibili sub formă de granturi pentru cercetătorii aflaţi la început de carieră (starting grants). Aceştia îşi pot trimite candidaturile English începând cu data de 20 iulie.

Apelul la propuneri de proiecte lansat de CEC face parte din cel mai mare program de investiţii în cercetare şi inovare lansat vreodată de UE: aproape 6,4 miliarde de euro pentru o creştere economică inteligentă şi locuri de muncă.

Pachetul, anunţat la 19 iulie, vizează o gamă largă de discipline ştiinţifice, domenii de politici publice şi sectoare comerciale. Granturile vor fi acordate în umătoarele 14 luni pe baza apelurilor la propuneri şi al evaluărilor şi se estimează că vor genera peste 165 000 de locuri de muncă.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile