Kruimelpad

Europa aantrekkelijker voor wetenschappelijk talent - 26/07/2010

Commissaris Geoghegan-Quinn en anderen met een groot certificaat om de 1000ste subsidie te vieren © EU

De Europese Onderzoeksraad heeft nu al meer dan 1000 innovatieve ideeën gesubsidieerd. Maar er is nu ook 661 miljoen euro beschikbaar voor beginnende onderzoekers.

Een auto die zonder chauffeur van Italië naar Shanghai rijdt om automatische besturing onder extreme omstandigheden te testen, vulkaanuitbarstingen in een laboratorium om as in de atmosfeer te bestuderen, of een microscopisch kleine "chemische robot" die medicijnen op de juiste plaats in het menselijk lichaam aflevert. Dit is slechts een greep uit de 1000 innovatieve projecten die zijn gesubsidieerd door de Europese Onderzoeksraad, de eerste Europese instantie voor de financiering van baanbrekend onderzoek.

De 1000ste die zo'n subsidie ontvangt is prof. Erika von Mutius. Zij onderzoekt nieuwe therapieën voor astma en allergieën, wat het dagelijks leven van velen sterk zou kunnen verbeteren. Het is een typisch voorbeeld van het nut van de wetenschappelijke "nieuwsgierigheid" die de Europese Onderzoeksraad subsidieert.

Die Onderzoeksraad is pas 3 jaar geleden opgericht, vooral om Europa aantrekkelijker te maken voor wetenschappelijk talent. De raad subsidieert de beste onderzoekers, ongeacht nationaliteit, leeftijd of vakgebied.

Volgens commissaris Geoghegan-Quinn heeft de Onderzoeksraad in korte tijd veel bereikt, met uitstekende resultaten voor de wetenschap en voor Europa. Investeren in toptalent voor baanbrekend onderzoek is volgens de commissaris meer dan ooit van cruciaal belang om het innovatie- én het concurrentievermogen van de EU tegenover de rest van de wereld te stimuleren.

En dat is nog niet alles: er is nog eens 661 miljoen euro beschikbaar gesteld in de vorm van startsubsidies. Onderzoekstalenten aan het begin van hun carrière kunnen sinds 20 juli bij de Europese Onderzoeksraad subsidie aanvragen English .

Deze oproep maakt deel uit van de grootste investering in onderzoek en innovatie uit de geschiedenis van de EU: bijna 6,4 miljard euro voor slimme groei en banen.

Het subsidiepakket dat op 19 juli werd aangekondigd, bestrijkt allerlei vakgebieden, beleidsterreinen en economische sectoren. De subsidies zullen de komende 14 maanden worden verdeeld na verschillende oproepen en evaluatierondes en zullen naar verwachting meer dan 165.000 nieuwe banen opleveren.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links