Navigációs útvonal

Európa vonzerejének növelése a kiemelkedő tehetségek szemében - 26/07/2010

Geoghegan-Quinn biztos többedmagával az 1000. kutatási támogatás kedvezményezettjének járó oklevelet tartja kézben © EU

Fennállása óta az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) több mint 1000 innovatív elképzelést finanszírozott. A jövőben 661 millió euró áll rendelkezésre a pályakezdő kutatók támogatására.

Sofőr nélküli autó indul útnak szélsőséges körülmények között Olaszországból Sanghaj-ba, az automatizált gépjármű-vezetés tesztelése céljából; kutatók a vulkáni hamu és az atmoszféra közötti kölcsönhatást laboratóriumban létrehozott vulkánkitörésekkel tanulmányozzák; mikroszkopikus méretű robot juttatja el a gyógyszeres hatóanyagot az emberi test egy meghatározott részébe - hogy csak néhány példát említsünk az Európai Kutatási Tanács, a csúcstechnológiai kutatásokat finanszírozó első páneurópai szerv által támogatott ezer innovatív kutatási projekt közül.

Az ezredik kutatási támogatás alkalmából odaítélt díjat Erika von Mutius immunológus-professzor vehette át, akinek kutatási területe az asztma és az allergiák. Az e betegségekkel kapcsolatos új szemléletmód jelentősen befolyásolhatja az emberek mindennapjait. Tipikus példája ez az ERC által finanszírozott kíváncsiság-orientált kutatásnak, amely hasznos gyakorlati alkalmazásokat rejt magában.

Az Európai Kutatási Tanács három évvel ezelőtt jött létre azzal a céllal, hogy Európát vonzóvá tegye a kiemelkedő tehetségek szemében. A tanács a legjobb kutatókat támogatja, függetlenül állampolgárságuktól, életkoruktól és tudományos szakterületüktől.

Marie Geoghegan-Quinn biztos szerint az ERC "nagyon rövid idő alatt igen hosszú utat tett meg, és kiváló eredményeket ért el Európa és a tudományos élet számára. Amennyiben lendületet kívánunk adni Európa versenyképességének és innovációs kapacitásának, a kimagasló tehetségek által végzett csúcstechnológiai kutatások finanszírozása fontosabb, mint valaha."

Az ERC emellett a kezdő kutatók számára összesen további 661 millió eurót ítél majd oda (az ún. "Starting grants" formájában). A pálya elején járó kutatók 2010. július 20-tól folyamodhatnak támogatásért a tanácshoz English .

Ez a felhívás részét képezi az eddigi legnagyobb összegű kutatási és innovációs beruházásnak: Európa körülbelül 6,4 milliárd eurót különített el kutatási és innovációs célokra.

A Bizottság július 19-én nyilatkozott erről az összegről, amely a tudományos szakterületek, közpolitikák és kereskedelmi ágak széles skáláját fedi le. A támogatások nyújtására pályázati (ajánlattételi) felhívások értékelése alapján az elkövetkezendő 14 hónapban kerül sor. E gazdaságélénkítő csomag hatására várhatóan több mint 165 ezer munkahely keletkezik.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek