Navigointipolku

EU houkuttelevammaksi huippututkijoille - 26/07/2010

Komissaari Máire Geoghegan-Quinn (keskellä) esitteli "apurahatodistusta", jolla juhlistettiin ERC:n tuhannetta tutkija-apurahaa. © EU

EU:n tutkimusneuvosto on tukenut tähän mennessä jo yli tuhatta innovoivaa hanketta. Tutkijauransa alussa olevien huippututkijoiden haettavissa on nyt 661 miljoonaa euroa.

Ilman kuljettajaa Italiasta Kiinaan ajava robottiauto, jonka avulla testataan tietokoneohjattuja ajoneuvoja ääriolosuhteissa, laboratorio-olosuhteissa luodut tulivuorenpurkaukset, joiden avulla tutkitaan vulkaanisen tuhkan käyttäytymistä ilmakehässä, mikroskooppinen "kemiallinen robotti", joka kuljettaa lääkkeet täsmälleen oikeaan paikkaan ihmiselimistössä. Nämä ovat vain joitakin esimerkkejä tuhannesta innovatiivisesta tutkimushankkeesta, jotka ovat tähän mennessä saaneet rahoitusta Euroopan tutkimusneuvostolta (ERC). Neuvosto on ensimmäinen Euroopan laajuinen elin, jonka tehtävänä on tukea huipputason tutkimusta.

Tuhannennen apurahan saaja on immunologian professori Erika von Mutius, joka tutkii uusia astman ja allergioiden hoitokeinoja. Mutiuksen tutkimustyö voi tuntuvasti parantaa näistä sairauksista kärsivien potilaiden elämää. Astma- ja allergiatutkimus on tyypillinen esimerkki hyödyllisistä, innovatiivisista tutkimussovelluksista, joita ERC rahoittaa.

Euroopan tutkimusneuvosto perustettiin kolme vuotta sitten. Sen tavoitteena on tehdä EU:sta houkuttelevampi nuorille huippututkijoille. Neuvosto myöntää apurahoja kaikkien tieteenalojen parhaille tutkijoille kansallisuudesta ja iästä riippumatta.

Tutkimus-, innovointi- ja tiedeasioista vastaavan komissaarin Máire Geoghegan-Quinnin mukaan ERC on saavuttanut lyhyessä ajassa erittäin hyviä tuloksia, joista on hyötyä sekä tieteen kehityksen että koko EU:n kannalta. Geoghegan-Quinnin mukaan huipputason tutkimukseen ja tutkijalahjakkuuksiin investoiminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan, jos EU haluaa vahvistaa innovointi- ja kilpailukykyään muuhun maailmaan nähden.

ERC:ltä on nyt luvassa 661 miljoonaa euroa rahoitusta aloittelevien tutkijoiden apurahoina. Tutkijauransa alussa olevat huippututkijat ovat voineet hakea uusia ERC:n apurahoja English 20. heinäkuuta alkaen.

ERC:n hanke-ehdotuspyyntö on osa EU:n kaikkien aikojen suurinta investointia tutkimukseen ja innovointiin: älykkääseen kasvuun ja työpaikkoihin on käytettävissä yhteensä 6,4 miljardia euroa.

19. heinäkuuta julkistettu rahoituspaketti kattaa laajan kirjon tieteen, julkisen toiminnan ja yrityselämän aloja. Avustukset myönnetään ehdotuspyyntöihin jätettävien hanke-ehdotusten perusteella, jotka arvioidaan lähimpien 14 kuukauden kuluessa. Hankkeiden ennakoidaan synnyttävän yli 165 000 uutta työpaikkaa.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä