Διαδρομή πλοήγησης

Η Ευρώπη προσελκύει κορυφαίους ερευνητές - 26/07/2010

Η επίτροπος Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν και άλλοι εκπροσώποι από τον χώρο της έρευνας κρατούν ένα τεράστιο δίπλωμα για τον εορτασμό της 1000ής επιχορήγησης στην έρευνα © EE

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) έχει χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 1.000 καινοτόμες ιδέες, ενώ πρόκειται να διαθέσει κι άλλα 661 εκατ. ευρώ για νέους ερευνητές.

Ένα αυτοκίνητο που ταξιδεύει χωρίς οδηγό από την Ιταλία στη Σαγκάη για να δοκιμαστεί η αυτόματη οδήγηση σε ακραίες συνθήκες, ηφαιστειακές εκρήξεις που παράγονται στο εργαστήριο για τη μελέτη της αλληλεπίδρασης της ηφαιστειακής τέφρας με την ατμόσφαιρα, ένα μικροσκοπικό "χημικό ρομπότ" που τοποθετείται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και διοχετεύει φαρμακευτικές ουσίες στα κατάλληλα σημεία: αυτά είναι μερικά μόνο από τα 1.000 καινοτόμα ερευνητικά σχέδια που έχει χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, το οποίο αποτελεί τον πρώτο πανευρωπαϊκό φορέα χρηματοδότησης έρευνας αιχμής.

Η καθηγήτρια ανοσολογίας Erika von Mutius έλαβε τη χιλιοστή επιχορήγηση για την έρευνα νέων τρόπων θεραπείας του άσθματος και των αλλεργιών, μια προσπάθεια που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινή ζωή πολλών ατόμων. Αυτό είναι ένα τυπικό παράδειγμα βασικής έρευνας με χρήσιμες εφαρμογές που χρηματοδοτεί το ΕΣΕ.

Το ΕΣΕ, το οποίο δημιουργήθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια με στόχο να προσελκύσει κορυφαία ταλέντα στην Ευρώπη, επιχορηγεί τους καλύτερους ερευνητές όλων των επιστημονικών κλάδων ανεξαρτήτως εθνικότητας και ηλικίας.

Όπως δήλωσε η επίτροπος Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν, το ΕΣΕ "έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα σε πολύ μικρό διάστημα και έχει επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα για την επιστήμη και την Ευρώπη. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η επένδυση σε κορυφαία ερευνητικά ταλέντα έχει τεράστια σημασία, αν θέλουμε να ενισχύσουμε την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο".

Και έπεται συνέχεια: επιπλέον ποσό ύψους 661 εκατ. ευρώ είναι τώρα διαθέσιμο με τη μορφή "επιχορηγήσεων εκκίνησης". Κορυφαίοι ερευνητές που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο ΕΣΕ English από τις 20 Ιουλίου.

Η πρόσκληση αυτή του ΕΣΕ για υποβολή προτάσεων έργων αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα επένδυσης της ΕΕ στην έρευνα και την καινοτομία: σχεδόν 6,4 δισ. ευρώ διατίθενται για έξυπνη ανάπτυξη και απασχόληση.

Το πακέτο αυτό, το οποίο ανακοινώθηκε στις 19 Ιουλίου, περιλαμβάνει ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, πεδίων εθνικής πολιτικής και εμπορικών τομέων. Οι επιχορηγήσεις θα διατεθούν μέσω προσκλήσεων υποβολής προτάσεων και αξιολογήσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τους επόμενους 14 μήνες, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 165.000 θέσεις εργασίας.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι