Навигационна пътека

Европа иска да е по-привлекателна за водещите изследователи - 26/07/2010

Комисар Гейгън-Куин и други хора държат голям сертификат в чест на 1000-ия получател на безвъзмездни средства © EU

Европейският съвет по научни изследвания вече е финансирал над 1000 новаторски идеи. Още 661 млн. евро са на разположение на талантливите млади учени.

Автомобил, пътуващ без шофьор от Италия до Шанхай, за да се изпробва автономно шофиране при екстремни условия; вулканични изригвания, създадени в лаборатория с цел изучаване на взаимодействието на вулканичната пепел с атмосферата; микроскопичен "химичен робот", който доставя лекарства до подходящите места в човешкото тяло. Това са само няколко от 1000-та новаторски научноизследователски проекта, финансирани до момента от Европейския съвет по научни изследвания (ERC) - първият общоевропейски орган за финансиране на авангардни научни изследвания.

1000-ият получател на безвъзмездни средства, имунологът проф. Ерика фон Мутиус, изследва нови начини за справяне с астмата и алергиите - начинание, което може да има съществено въздействие върху ежедневния живот на хората. Това е типичен пример за ползите, които могат да произлязат от "водени от любопитството" изследвания, финансирани от ERC.

Създаден едва преди 3 години и натоварен със задачата да направи Европа по-привлекателна за най-талантливите учени, ERC отпуска безвъзмездни средства на най-добрите изследователи от всички националности и възрасти и от всяка научна дисциплина.

Според комисар Гейгън-Куин ERC "измина много дълъг път за много кратко време и резултатите от неговата дейност за науката и за Европа са отлични. Днес повече от всякога инвестирането във водещи таланти в областта на авангардните научни изследвания е от изключително значение, ако искаме да увеличим иновациите, както и конкурентоспособността на Европа по отношение на останалия свят."

Предстои още - допълнителни 661 млн. евро вече са достъпни под формата на "начални субсидии". Водещи млади изследователи могат да изпращат своите предложения за проекти до ERC English от 20 юли.

Поканата на ERC за представяне на предложения е част от най-големите досега инвестиции на ЕС в научни изследвания и иновации - близо 6,4 млрд. евро за интелигентен растеж и работни места.

Тези инвестиции, обявени на 19 юли, са насочени към широк набор от научни дисциплини, области на политиката и икономически сектори. Безвъзмездните средства ще се отпускат чрез покани за представяне на предложения и оценки през следващите 14 месеца и се очаква благодарение на тях да бъдат създадени повече от 165 000 работни места.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки