Navigacijska pot

EU predstavila digitalno agendo - 19/05/2010

Raziskovalec pred računalnikom © EU

Informacijske in komunikacijske tehnologije so pomemben del strategije EU za krepitev gospodarske rasti in odzivanje na izzive sodobnega sveta, denimo podnebne spremembe in staranje prebivalstva.

Evropska komisija je danes predstavila petletni načrt za telekomunikacijski sektor, s katerim želi spodbuditi evropski digitalni potencial.

Digitalna agenda English je del strategije Evropa 2020 DeutschEnglishfrançais , ki naj bi Evropski uniji v naslednjem desetletju zagotovila hitro gospodarsko rast. Digitalna agenda je prva od sedmih glavnih pobud strategije, ki jih bo predstavila Komisija in s tem tudi najpomembnejša.

V zadnjih 15 letih je razvoj informacijske in komunikacijske tehnologije močno spodbudil produktivnost v Evropi. Evropa pa še ne izkorišča vseh pridobitev digitalne dobe, je poudarila evropska komisarka Neelie Kroes.

Podatki so zgovorni: približno 30 % evropskih prebivalcev še nikoli ni uporabilo interneta, čeprav je vedno več izdelkov in storitev na voljo na spletu. ZDA v raziskave IKT vlagajo dvakrat toliko kot Evropa. Samo en odstotek evropskih gospodinjstev dostopa do svetovnega spleta prek hitre optične povezave, medtem ko je na Japonskem ta delež 12 %, v Južni Koreji pa 15 %.

Načrt predvideva širšo uporabo informacijske tehnologije v celotni družbi. Evropska komisija je določila sedem ciljev - prvi je odprava ovir za čezmejno poslovanje. Te ovire so eden glavnih razlogov za štirikrat večji obseg prenosov glasbenih vsebin v ZDA kot v EU.

Evropska komisija želi izboljšati dostop do zakonitih spletnih vsebin, zato namerava poenostaviti prenos avtorskih pravic in čezmejno podeljevanje licenc. Prav tako želi olajšati elektronsko plačevanje in izdajanje elektronskih računov.

Med prednostnimi nalogami je tudi izboljšanje hitrega dostopa do interneta, in sicer s spodbujanjem naložb v širokopasovna in optična omrežja.

Številne Evropejce pri uporabi interneta zelo skrbi varstvo osebnih podatkov, zato si bo Komisija prizadevala za strožja pravila na tem področju. Upravljavci spletnih strani bodo morda v prihodnosti dolžni uporabnike obvestiti o morebitnih kršitvah varnosti v zvezi z osebnimi podatki.

Med pobudami je tudi izkoriščanje informacijske tehnologije za reševanje težav, na primer podnebnih sprememb in staranja prebivalstva. Primeri takih rešitev so energetsko učinkovite žarnice in telemedicina. Predviden je tudi razvoj elektronskih ključev za spletni dostop do zdravstvenih podatkov.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave