Cale de navigare

Cercetător la calculator © UE

Tehnologiile informaţiei şi telecomunicaţiilor sunt elemente-cheie ale strategiei UE privind susţinerea creşterii economice, combaterea schimbărilor climatice şi abordarea problemei îmbătrânirii populaţiei.

Miercuri, 19 mai 2010, Comisia Europeană a prezentat un plan de acţiune pe cinci ani în sectorul telecomunicaţiilor, menit să impulsioneze potenţialul digital al Europei.

Agenda digitală English este unul din obiectivele definite în strategia Europa 2020 DeutschEnglishfrançais , planul UE privind susţinerea creşterii economice în următorii zece ani. Această strategie conţine 7 mari iniţiative, iar agenda digitală este prima care va fi lansată, ceea ce demonstrează importanţa care i se acordă.

În ultimii 15 ani, progresele înregistrate la nivel european în domeniul tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor au dus la o creştere a productivităţii. Însă, în acest moment, Europa nu valorifică pe deplin potenţialul erei digitale, a declarat comisarul Neelie Kroes.

Cifrele vorbesc de la sine.

Aproximativ 30% din cetăţenii UE nu au utilizat niciodată internetul, în ciuda faptului că, în prezent, comerţul şi serviciile sunt din ce în ce mai accesibile on-line. În SUA, valoarea investiţiilor în domeniul TIC este de două ori mai mare decât în UE. Doar 1% din cetăţenii europeni beneficiază de o de o conexiune internet de mare viteză prin fibră optică, în timp ce în Japonia şi în Coreea de Sud, acest procent se ridică la 12% şi respectiv 15%.

Planul de acţiune al Comisiei susţine utilizarea într-o mai mare măsură a tehnologiilor informaţiei în toate sectoarele societăţii. Sunt identificate şapte obiective, începând cu eliminarea obstacolelor care stau în calea derulării de activităţi economice peste graniţele naţionale. Aceste obstacole explică de ce, în prezent, în SUA, utilizatorii de internet descarcă de patru ori mai multă muzică decât în UE.

Pentru a ameliora accesul la conţinutul on-line legal, Comisia intenţionează să simplifice sistemul de gestionare a drepturilor de autor şi procedurile transfrontaliere de acordare a licenţelor. Alte măsuri vizează facilitarea operaţiunilor de plată electronică şi simplificarea sistemului de facturare on-line.

De asemenea, se doreşte intoducerea mai rapidă şi pe scară largă a tehnologiei de internet de mare viteză. Comisia doreşte să adopte măsuri care să atragă investiţiile în reţelele de bandă largă şi de fibră optică.

Mulţi europeni ezită să utilizeze noile tehnologii, din motive care ţin de respectarea vieţii private. În acest sens, Comisia doreşte să introducă reguli mai stricte privind protecţia datelor personale. În viitor, operatorii de internet ar putea fi obligaţi să informeze utilizatorii cu privire la eventualele probleme de securitate care ar putea avea impact asupra datelor lor personale.

De asemenea, planul Comisiei încurajează o utilizare mai creativă a soluţiilor IT pentru abordarea unor probleme precum schimbările climatice şi îmbătrânirea populaţiei. Telemedicina şi iluminatul eficient din punct de vedere energetic sunt date drept exemplu. De asemenea, se prevede introducerea unei tehnologii care să permită accesarea on-line a fişelor medicale.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile