Navigációs útvonal

Az EU bemutatja az európai digitális menetrendet - 19/05/2010

Számítógépen dolgozó kutató © EU

Az információs és kommunikációs technológiák kulcsfontosságú elemei annak az uniós stratégiának, melynek célja, hogy a gazdasági növekedés felgyorsuljon, és az EU meg tudjon birkózni a legfontosabb kihívásokkal, köztük az éghajlatváltozással és a társadalom elöregedésével.

Az Európai Bizottság a mai napon bemutatta a távközlési ágazat számára kidolgozott ötéves cselekvési tervét, melyben nagy ívű stratégiát vázol fel az európai digitális szektorban rejlő lehetőségek kibontakoztatására.

Az ún. európai digitális menetrend English részét képezi az "Európa 2020" stratégiának DeutschEnglishfrançais , annak a tervnek, melynek révén az EU a kontinens gazdasági növekedésének kíván lendületet adni a következő évtized folyamán. Az "Európa 2020" stratégia hét kiemelt kezdeményezést fogalmaz meg, az Unió ezek közül - a mai nappal - először a digitális menetrend megvalósítását indította útnak. Ez a tény is jelzi, mekkora fontosságot tulajdonít az EU a kérdésnek.

Az elmúlt 15 évben az információs és kommunikációs technológiák terén végbement fejlesztések a termelékenységnövekedés hajtómotorjai voltak Európában. Kontinensünk ennek ellenére mind ez idáig nem tudta teljes mértékben kiaknázni a digitális korszak által kínált lehetőségeket - jelentette ki Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális politikáért felelős tagja.

A számok magukért beszélnek.

Miközben egyre nagyobb mértékben bővül az elektronikus kereskedelem, és teret hódítanak az online szolgáltatások, továbbra is mintegy 30%-ra tehető azoknak az európaiaknak az aránya, akik soha életükben nem használták az internetet. Az Amerikai Egyesült Államok kétszer annyit ruház be az információs és kommunikációs technológiákkal kapcsolatos kutatásokba, mint az EU, és míg Európában mindössze a lakosság 1%-a rendelkezik nagy sebességű üvegszálas internetkapcsolattal, addig ez az arány Japán esetében a 12, Dél-Korea esetében pedig a 15%-ot is eléri.

A digitális menetrendben az EU többek között azt szorgalmazza, hogy a társadalom valamennyi rétege esetében bővüljön az információtechnológiák használata. A menetrend hét célkitűzést határoz meg, ezek közül is első helyen az országhatárokon átívelő üzleti tevékenységeket hátráltató akadályok felszámolását. Részben ezeknek az akadályok tulajdonítható, hogy napjainkban négyszer annyi zenét töltenek le az Amerikai Egyesült Államokban, mint az Európai Unióban.

A Bizottság a szerzői jogi engedélyezés és a több tagállamot érintő engedélyezési eljárások leegyszerűsítése révén lehetővé kívánja tenni a legális online tartalmakhoz való hozzáférést. Arra törekszik továbbá, hogy könnyebbé váljon az elektronikus átutalás és számlázás.

Prioritást jelent az is, hogy felgyorsuljon a nagy sebességű internethálózat térnyerése. A Bizottság ösztönözni kívánja ezenfelül a széles sávú és az üvegszálas hálózatok kiépítését célzó beruházások létrejöttét is.

Sok európai viseltetik fenntartással az új technológiák iránt, attól tartva, hogy azok veszélyeztetik személyes adataik biztonságát. A Bizottság ezért arra fog törekedni, hogy szigorúbb adatvédelmi szabályozást léptessen életbe. A tervek szerint a jövőben a webhelyek üzemeltetőinek tájékoztatniuk kell majd a felhasználókat mindazokról az eseményekről, amelyek során a biztonsági szabályok megsértéséből adódóan veszélybe kerül a felhasználók adatainak biztonsága.

Digitális menetrendjében az EU azt is szorgalmazza, hogy nagyobb teret kapjanak az információs technológiákra épülő kreatív megoldások az éghajlatváltozással és a társadalom elöregedésével kapcsolatos problémák felszámolását célzó küzdelemben. Példaként említhetjük az energiatakarékos világítási technikák alkalmazását, illetve a távorvoslást. A terv célul tűzi ki továbbá, hogy a betegek a jövőben elektronikusan hozzá tudjanak férni saját egészségügyi adataikhoz.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek