Navigointipolku

EU:n digitaalistrategia edistää talouden kasvua - 19/05/2010

Tutkija tietokoneen äärellä © EU

EU pyrkii lisäämään hyvinvointia ja ratkaisemaan väestön ikääntymiseen ja ilmastonmuutokseen liittyviä haasteita tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntämällä.

Komission julkistamassa Euroopan digitaalistrategiassa esitetään useita toimia, joilla aiotaan hyödyntää tieto- ja viestintäteknologian tarjoamia mahdollisuuksia.

Viisivuotinen digitaalistrategia English on yksi Eurooppa 2020 -strategian DeutschEnglishfrançais lippulaivahankkeista, joilla pyritään piristämään EU:n talouskasvua tämän vuosikymmenen aikana. Lippulaivahankkeita on kaikkiaan seitsemän, ja digitaalistrategian toteuttaminen käynnistetään niistä ensimmäisenä.

Viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana huomattava osa Euroopan tuottavuuden kasvusta on ollut seurausta tieto- ja viestintäteknologioiden käytöstä. Digitaalistrategiasta vastaava komissaari Neelie Kroes arvioi kuitenkin, että Euroopassa ei vielä hyödynnetä kunnolla digitaaliaikakauden tarjoamia mahdollisuuksia.

Digitaaliteknologiaan liittyvien tilastojen vertailu antaa hyvän kuvan tilanteesta.

Noin 30 prosenttia eurooppalaisista ei ole koskaan käyttänyt internetiä, vaikka kaupankäynti ja erilaiset palvelut siirtyvät yhä enemmän verkkoon. Lisäksi tieto- ja viestintäteknologian tutkimusinvestoinnit jäävät EU:ssa alle puoleen Yhdysvaltain tasosta. Vain prosentilla eurooppalaisista on nopea kuitupohjainen internet-liittymä, kun japanilaisista sellainen on 12 prosentilla ja eteläkorealaisista 15 prosentilla.

Digitaalistrategia pyrkii edistämään tieto- ja viestintäteknologian käyttöä kaikilla yhteiskunnan aloilla. Siinä hahmotellaan seitsemän tavoitetta, joista yksi on maiden rajojen yli tapahtuvan kaupankäynnin esteiden poistaminen. Verkkopalvelumarkkinoiden esteet selittävät osaltaan sen, miksi Yhdysvalloissa ladataan nykyisin musiikkia neljä kertaa enemmän kuin EU:ssa.

Komissio aikoo nyt parantaa laillisen verkkosisällön saatavuutta yksinkertaistamalla tekijänoikeuksien selvittämistä ja rajat ylittävää lisensointia. Se pyrkii myös helpottamaan sähköistä maksamista ja laskutusta.

Toinen tärkeä tavoite on nopeiden internet-liittymien tarjoaminen. Komissio haluaakin kannustaa investointeja laajakaista- ja kuituverkkoihin.

Digitaalistrategian tavoitteena on myös lisätä eurooppalaisten luottamusta tieto- ja viestintäteknologiaan. Komissio pyrkii mm. parantamaan henkilötietojen suojaa. Sivustojen ylläpitäjät voitaisiin esimerkiksi velvoittaa ilmoittamaan käyttäjilleen henkilötietoihin kohdistuvista tietoturvaloukkauksista.

Tieto- ja viestintäteknologiaa olisi hyödynnettävä myös, kun pyritään ratkaisemaan ilmastonmuutoksen ja väestön ikääntymisen asettamia haasteita. Esimerkkejä teknogian älykkäästä hyödyntämisestä ovat mm. energiatehokkaat valaistusjärjestelmät ja etälääketieteen käyttö. Yhtenä tavoitteena on luoda sähköinen käyttäjätunnusjärjestelmä, jonka avulla pääsee tutustumaan potilastietoihinsa mistä tahansa EU:ssa.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä